Delen

Maansteen

Maansteen, zo mysterieus als de maan

De maansteen is een steen die vaak wordt verwerkt in sieraden, vanwege de prachtige bleke glans van het materiaal. Deze komt vooral erg mooi uit bij zilveren sieraden. De naam ‘maansteen’ verwijst naar de gelijkenis met de maan qua uitstraling, maar eigenlijk heeft de steen niets met de maan te maken. 

Hoornen diadeem met maanstenen F.J. Partfidge voor Liberty & Co Engeland rond 1900 Kennisbank Zilver.nl

Diadeem van hoorn bezet met maansteen gemaakt door F.J. Partridge voor Liberty & Co, Engeland rond 1900.

Het mineraal maansteen

Officieel is het materiaal 'maansteen' een mineraal, opgebouwd uit laagjes natriumveldspaat en kaliumveldspaat. De karakteristieke glans is een resultaat van de lichtbreking die plaatsvindt tussen deze lagen. De hoofdtoon van de maansteen is grijs, maar er zijn veel tint-varianten, van gelig tot blauwig, iets wat samenhangt met de samenstelling van een steen. Over het algemeen geldt dat maansteen blauwer zal glanzen naarmate er meer natrium in voorkomt. Ook bepaalt de lichtinval voor een deel de kleur die je waarneemt.


Maansteen wordt ook wel adulaar of wateropaal genoemd. De eerste naam verwijst naar de vindplaats van het materiaal: het Adula Alpengebergte in Zwitserland. De naam ‘wateropaal’ hangt meer samen met het uiterlijk van de steen. De goede eigenschappen die worden toegeschreven aan de steen hebben onder andere te maken met vrouwelijkheid - er wordt gezegd dat maansteen goed is voor de hormoonhuishouding en de drager van de steen weer in innerlijke balans brengt. In India wordt de maansteen gezien als een heilige steen, daarom tref je hem soms aan in het interieur van Indiase tempels.

Maansteen heeft vaak barstjes en het is daarom soms lastig om grote stukken maansteen in sieraden te verwerken. De hardheid van maansteen op de schaal van Mohs is 6-6.5.

De vindplaatsen van maansteen

Maansteen wordt onder andere gedolven in de Verenigde Staten van Amerika en in Brazilië. Maar het komt van nature ook voor in Sri Lanka, India en op Madagascar. Het vinden van grotere stukken maansteen is door de jaren steeds zeldzamer geworden en dit drijft de waarde van zuivere, blauwachtige tinten maansteen de laatste jaren op.

Bekijk ook onze collectie:

Gouden sieraden

Zilveren sieraden