Markies slijpsel

Markies slijpsel is een bewerkingsvorm van een diamant. Van nature moet een diamant namelijk bewerkt worden, voordat deze zijn mooie lichtreflecties krijgt. Een diamant is door een diamantbewerker in alle vormen te slijpen. Er bestaan een aantal bekende vormen, die het licht op verschillende manieren reflecteren, zoals briljant, peer, smaragd en markies, ook wel de ‘marquise cut’ genoemd.

Markies geslepen diamant markiesslijpsel Kennisbank Zilver.nl

Populaire slijpvorm


De markies slijpvorm is erg populair. Het is een ovaalvormige slijpvorm die de vingers slanker kan doen lijken. De diamantvorm heeft puntige uiteinden. Markies slijpsel is vooral populair bij verlovingsringen, vanwege de bijzondere geschiedenis van de diamantvorm. In de 18e eeuw was markiezin Madame de Pompadour de minnares van koning Lodewijk de vijftiende. In die tijd werd zij niet alleen gezien als een intelligente, maar ook erg aantrekkelijke vrouw. Vooral haar lippen kregen veel bewondering van de koning. Hij vroeg zijn koninklijke juwelier de vorm van de lippen in een diamant terug te laten komen. Zo ontstond de marquise cut, in het Nederlands de Markies slijpvorm genoemd.

Optimale lichtreflectie


De puntige uiteinden van het Markies slijpsel zorgen voor een optimale lichtreflectie, terwijl de diamant tegelijkertijd ook groter lijkt. Deze slijpvorm wordt vooral bij ringen toegepast en soms met kleine stenen gecombineerd. Het Markies slijpsel staat ook bekend als de diamantvorm ‘Navette’, of letterlijk vertaald: kleine boot. Dit, omdat het Markies slijpsel van boven gezien op de vorm van de romp van een boot lijkt.

Marquise geslepen diamant heeft unieke eigenschappen


Naast het mooie verhaal achter de markies slijpvorm dat de diamant populair maakt in verlovingsringen, is de vorm vooral in trek omdat het de vinger van de draagster slanker doet lijken. Een goed geslepen markies diamant schittert bovendien bijna net zo mooi als de briljant slijpvorm. Een ander uniek aspect van Markies slijpsel is dat het de diamant groter laat lijken dan hij is. De koper krijgt optisch gezien dus meer diamant voor zijn of haar geld. De langwerpige vorm van de slijpvorm zorgt daarvoor. Naast in verlovingsringen komt de markies slijpvorm ook regelmatig terug als extra stenen in andere diamanten sieraden. 

Bescherming van de uiterste randen belangrijk bij Markies slijpsel


Bij de keuze voor de marquise slijpvorm, is het belangrijk om de uiteinden van de diamant goed te beschermen. De uiterste puntjes breken namelijk relatief snel af. Om die reden zijn bij veel sieraden de randen van marquise diamanten voorzien van beschermende randen, ook wel een ‘prong’ of ‘halo’ genoemd. Verder is het belangrijk dat de diamantvorm door een deskundige diamantbewerker wordt geslepen. Wanneer de steen niet goed is geslepen, ontstaat er een schaduw over het middelste deel van de steen. Als de diamant de juiste slijpvorm heeft, dan reflecteert het licht op een ideale manier. 

Waardevol eindresultaat


Tijdens het slijpproces van ruwe diamant naar Markies slijpsel, verandert het materiaal van witte of kleurloze steen naar een schitterende diamant. De steen wordt gezaagd, gesneden, geslepen en gepolijst. Gemiddeld gaat 60 procent van de ruwe steen verloren. Dit maakt het eindresultaat echter nog mooier en waardevoller. Markies slijpsel heeft 58 facetten, even veel als een briljant geslepen diamant. Naast de Markies slijpvorm zijn er nog veel andere manieren om een diamant te slijpen.

Bekijk het assortiment van zilver.nl en ontdek alle diamanten sieraden en verschillende slijpvormen.