Madame de Pompadour

Jeanne-Antoinette Poisson is bij het grote publiek beter bekend als de markiezin de Pompadour. Ze heeft vooral een reputatie gekregen door haar affaire met de Franse koning Lodewijk XV. Daarnaast werd ze ook beroemd door haar schoonheid en door haar uitstekende gevoel voor stijl.

Madame de Pompadour de mistresse van Koning XV Kennisbank Zilver.nl

Affaire met Lodewijk XV

Het was voor een koning niet ongebruikelijk om maîtresses te hebben, maar koning Lodewijk XV liet zich ook sterk beïnvloeden door zijn maîtresses. Zo stuurden ze hem een bepaalde politieke kant op en werden zijn keuzes door de vrouwen beïnvloed. Een groep financiers en hovelingen besloot het heft in eigen handen te nemen, en stelde madame de Pompadour aan de koning voor. Zij zou hem ook kunnen beïnvloeden, maar dan op een manier die de hovelingen beter zinde. Lodewijk XV was helemaal betoverd door haar mooie verschijning, waardoor ze al snel een van zijn meest geliefde maîtresses werd. Er wordt gedacht dat haar politieke invloed enorm was, maar dat valt in werkelijkheid mee.

Invloed op de Franse stijl

De grootste invloed die madame de Pompadour had, was haar invloed op de stijl en mode uit de achttiende eeuw. Toen ze Lodewijk XV ontmoette was rococo nog altijd de meest populaire stijl. Zij was vervolgens een van de invloeden die ervoor zorgde dat een meer ingetogen stijl populair werd bij de rijken van Frankrijk. Geïnspireerd door haar stijl liet Lodewijk XV het Petit Trianon bouwen in de tuinen van Versailles. Dit was een klein lustparadijs dat de sobere stijl had waar madame de Pompadour zo van hield. Helaas stierf ze in 1764 op 42 jarige leeftijd aan tbc nog voordat het gebouw klaar was.

Madame de Pompadour was ook belangrijk voor Parijs, ze maakte de stad tot hoofdstad van de goede smaak en cultuur.

De sieraden van madame de Pompadour

Madame de Pompadour stond bekend om haar grote voorliefde voor sieraden. Zo was ze in het bezit van een ketting met in totaal 547 diamanten. Daarnaast droeg ze grote broches gemaakt van stralende diamanten er hoorden ook porseleinen sieraden in haar collectie thuis. Daarnaast hielp ze Lodewijk XV met het ontwerpen van zijn eigen ketting, met de Hope diamant als spektakelstuk.

Lodewijk XV liet voor Madame de Pompadour of Markiezin de Pompadour een ring maken met een diamant geslepen in de vorm van haar lippen, het marquise slijpsel was een feit. Ze kreeg de titel Markiezin in 1745 van de koning om haar gezag te geven.

Bekijk ook onze collectie:

Antieke sieraden

Broches