Jeanne-Antoinette Poisson is bij het grote publiek beter bekend als de markiezin de Pompadour. Ze heeft vooral een reputatie gekregen door haar affaire met de Franse koning Lodewijk XV. Daarnaast werd ze ook beroemd door haar schoonheid en door haar uitstekende gevoel voor stijl.
Jeanne-Antoinette werd door haar moeder en de nonnen van jongs af aan opgeleid om de maîtresse van de Koning te worden. Ze was heel mooi en door de opleiding was ze ook bijzonder interessant, belezen en sprankelend. Op haar 19e, in 1741, trouwde ze met Charles Guillaume Le Normant d'Etoilles, ze kregen twee kinderen die beide heel jong overleden. Het chateau waarin het echtpaar woonde grensde aan een bos waar Lodewijk XV veel jaagde. Jeanne-Antoinette wist tijdens zo'n jachtpartij de aandacht van de koning te trekken waarna ze een uitnodiging van hem ontving voor een gemaskerd bal.
Op het bal was de koning samen met zeven anderen verkleed als taxusboom! en Jeanne-Antoinette verscheen er als Diana de godin van de jacht omdat ze Lodewijk tijdens de jacht had ontmoet. Lodewijk viel als een blok voor haar schoonheid en maakte haar tot zijn maîtresse.
Prent van het gemaskerde bal waarop Koning Lodewijk XV verkleed was als een taxusboom, hij is één van de acht rechts op de prent.
Jeanne-Antoinette kreeg een appartement boven de vertrekken van de Koning Lodewjk XV en zijn vrouw, Marie Leszcinska de Koningin van Frankrijk op Versailles. Zo kon hij haar Jeanne-Antoinette continue bezoeken. De koningin en Jeanne-Antoinette hadden een goede vriendschappelijke band.
Later gaf de koning Jeanne-Antoinette grond en werd Chateau de Bellevue gebouwd, het chateau waar ze zich samen konden terugtrekken maar ook gasten konden ontvangen.
Het was voor een koning niet ongebruikelijk om maîtresses te hebben, maar koning Lodewijk XV liet zich ook sterk beïnvloeden door zijn maîtresses. Zo stuurden ze hem een bepaalde politieke kant op en zo werden zijn keuzes door de vrouwen beïnvloed. Een groep financiers en hovelingen besloot het heft in eigen handen te nemen, en stelde madame de Pompadour aan de koning voor. Zij zou hem ook kunnen beïnvloeden, maar dan op een manier die de hovelingen beter zinde. Lodewijk XV was helemaal betoverd door haar mooie verschijning, waardoor ze al snel één van zijn meest geliefde maîtresses werd. Er wordt gedacht dat haar politieke invloed enorm was, maar dat valt in werkelijkheid mee.
Schilderij van F. Boucher met Madame de Pompadour om haar pols een camee armband met een afbeelding van Lodewijk XV, Collectie Harvard Museum
De grootste invloed die madame de Pompadour had, was haar invloed op de stijl en mode uit de achttiende eeuw. Toen ze Lodewijk XV ontmoette was rococo nog altijd de meest populaire stijl. Zij was vervolgens één van de invloeden die ervoor zorgde dat een meer ingetogen stijl populair werd bij de rijken van Frankrijk. Geïnspireerd door haar stijl liet Lodewijk XV het Petit Trianon bouwen in de tuinen van Versailles. Dit was een klein lustparadijs dat de sobere stijl had waar Madame de Pompadour zo van hield. Helaas stierf ze in 1764 op 42 jarige leeftijd aan tbc nog voordat het gebouw klaar was.
Madame de Pompadour was ook belangrijk voor Parijs, ze maakte de stad tot hoofdstad van de goede smaak en cultuur.
De verhalen gaan dat de borsten van Madam de Pompadour model hebben gestaan voor het open champagneglas.
Dichtbij het chateau Bellevue van Madame de Pompadour werd een nieuwe porseleinfabriek gebouwd als tegenhanger van het zo populaire Duitse Meissen porselein. Madame de Pompadour maakte de Sèvres fabriek populair. Lodewijk XV gaf zijn gasten porselein cadeau van de Sèvres fabriek.
Madame de Pompadour stond bekend om haar grote voorliefde voor sieraden. Zo was ze in het bezit van een ketting met in totaal 547 diamanten. Daarnaast droeg ze grote broches gemaakt van stralende diamanten er hoorden ook porseleinen sieraden in haar collectie thuis. Daarnaast hielp ze Lodewijk XV met het ontwerpen van zijn eigen ketting, met de Hope diamant als spektakelstuk.
Lodewijk XV liet voor Madame de Pompadour of Markiezin de Pompadour een ring maken met een diamant geslepen in de vorm van haar lippen, het marquise slijpsel was een feit. Ze kreeg de titel Markiezin in 1745 van de koning om haar gezag te geven.
Bekijk ook onze collectie: