Broches

Product filter

Onze winkel

Onze winkel

Bezoek onze winkel in broek in Waterland

Kennisbank

Broches

Broches 

De broche is weer helemaal terug!

Broches ouderwets, nee allang niet meer, kijk naar Koningin Maxima, de broche is trendy en hip! Heb je een saai jasje of ietwat kleurloze outfit, met een mooie broche vrolijk je die helemaal op! Zilveren en gouden broches van klassiek tot trendy bezet met parels, edelstenen, markasiet en briljant vind je in de collectie van Zilver.nl, juwelier antiquair online met een winkel in Broek in Waterland.

per pagina
Toont 1 - 24 van de 166 items
  Toont 1 - 24 van de 166 items

  Draag een broche, Dare to be different

  Een broche is een sieraad dat met een speld of pin met of zonder sluiting op je kleding, jas of hoed vastgemaakt kan worden. Broches werden voor het eerst gedragen om kleding vast te kunnen zetten maar werden al snel modeaccesscoires. Een broche kan altijd, mag opvallen maar dat hoeft niet, een broche kan ook een kleine toevoeging zijn op een kraag, in je haar of op een sjaal! Grote modehuizen zoals Dior, Gucci, Chanel tonen hun nieuwe collecties met broches gespeld op jurken, blouses, sjaals maar ook door de bovenste knoopsgaten van een hooggesloten blouse.

  Waar koop je, je zilveren en gouden broches?

  Bij zilver.nl hebben we een grote collectie zilveren en gouden broches. De collectie loopt van antieke broches bezet met cameeën, pareltjes, edelstenen en briljanten tot de strak vormgegeven zilveren broches van Lapponia. In de collectie ook een grote groep zilveren broches in vintage look van GL Timeless Classics en broches bezet met edelstenen, parels en markasiet.

  Waar draag ik mijn broche?

  De klassieke etiquette geeft aan dat een broche wordt gedragen op de linkerborst, dicht bij het hart omdat de broche vaak werd geven door een geliefde. De broche spelden we daar ook vaak op omdat de meeste vrouwen rechtshandig zijn en het opspelden zo makkelijk gaat. Koningin Maxima draagt de broche, als ze hem op een revers draagt, bijna altijd rechts! Een broche draag je tegenwoordig waar jij dat leuk vind! Een broche links of rechts op je revers, bij een elegante jurk iets boven je heuplijn, op een mooie sjaal, bij je decolleté, meerdere broche rond je halslijn of in je haar! Dierenbroches hoog op je schouder, op de kraag van je jas, heerlijk spectaculair! In de laatste modeshows van topmerken dragen de mannequins de broche door de bovenste twee knopgaten van hun hooggesloten blouse, een prachtig statement. Kijk rond en verwen jezelf of een geliefde met een mooi broche!

  Design zilveren broche bij Zilver.nl juwelierZilveren broche libelle vensteremaille bij Zilver.nl juweliersrikbroche zilver bij Zilver.nl juwelier

  Diverse soorten broches:

  • Devant corsage, de grootste onder de broches, is dit borstjuweel wat vroeger altijd in het midden voor de boezem werd gedragen. Devant de corsage betekent in het Frans dan ook  "voor de blouse", ze werden ook wel corsagebroches genoemd. Het zijn grote opvallende in het oog springende broches, niet alleen door de plaats waar ze werden gedragen. De diamanten en edelstenen in de broches schitterden extra omdat ze meebewogen op de ademhaling van de draagster. Tegenwoordig worden ze vaak op schouderhoogte of op de heup gedragen. De eerste devant de corsages werden gedragen in de 17e eeuw en waren toen driehoekig. In de loop van de tijd evalueerde de vorm naar ronder en breder en kwamen er pegels aan te hangen. De Fabriek van Gouden en Zilveren Werken Van Kempen maakte in 1879  in opdracht van Koning Willem III een diamanten parure voor Koningin Emma met een devant de corsage met drie diamanten hangers.
  • Broche en tremblant, een broche waarvan een deel of het gehele ornament op een veer is gezet waardoor deze continue beweegt en veel licht opvangt en hierdoor prachtig schittert. De Franse term "en tremblant" betekent beven, de techniek werd voor het eerst gebruikt in de 18e eeuw. Broches die op deze manier zijn gemonteerd vielen extra op met hun sprankeling bij het haardvuur en kaarslicht.
  • Strikbroche, broches in de vorm van een strik zijn al eeuwen en nog steeds heel populair. De strik is klassiek, elegant en vrouwelijk of deze nou gelijk gestrikt is of meer nonchalant met slepende linten, de strik raakt nooit echt uit de mode. Traditioneel staat de strik symbool voor een huwelijk vol liefde, een verbondenheid. In de 17de eeuw het symbool aan het Franse hof voor het eerst gebruikt in sieraden. Aan het eind van de 18de eeuw verdwijnt de strik grotendeels uit het modebeeld om in de 19e en begin 20ste eeuw geliefder dan ooit terug te keren in vele juwelen. Grote juwelenhuizen zoals Chanel, Tiffany en Garrard maken sieradencollecties met het strikmotief.
  • Staafbroche of barette, een staafbroche is zoals de naam al doet vermoeden een langwerpige smalle broche. Een vaak simpele, smalle broche veelal bezet met parels, diamanten of edelstenen die door zijn eenvoud juist dat beetje meer meegeeft aan een kraag of sjaaltje. Sommige staafbroche hebben een rond of ovaal ornament in het midden met een edelsteen of diamant.
  • Broche met aanhanger, dit zijn broches waaronder een hanger, pegel, medaillon of parel bungelt. Vaak kan de aanhanger losgemaakt worden zodat de broche ook los gedragen kan worden en/of de aanhanger aan een collier gedragen kan worden. In de Victoriaanse tijd werden er veel strikbroches gemaakt waar een hanger onder hing.
  • Portetbroches, in de 18e eeuw werden de portretbroches populair, prachtige met de hand beschilderde stukjes ivoor of porselein met een dierbaar of beroemd persoon in en vaak zilveren of gouden entourage bezet met diamanten, edelstenen en/of parels.
  • Cameebroche, broches met een gesneden afbeelding of portret in een edelsteen, lava of schelp vaak in een gouden of zilveren entourage bezet met parels, diamanten en edelstenen. 
  • Takbroche, een broche, zoals de naam al aangeeft, in de vorm van een tak met bloemen vaak bezet met diamanten en vele soorten edelstenen. Takbroches waren in de 19e eeuw, de tijd van de romantiek, zeer geliefd. In de 18e eeuw werden ze ook gemaakt maar minder duidelijk uitgewerkt.
  • Dierenbroches, insecten, hondjes, poesjes, olifanten, dieren zijn favoriete vormen voor een broche. Vooral vlinders, torren, vliegjes en kevers zijn al eeuwen zeer geliefde vormen voor broches.
  • Muntbroches, broches in de vorm van een munt waren populair in de Art Nouveau periode. Kleine ronde gouden broches met een afbeelding van een elegante dame met diamantjes om de hals of in het haar werden veel in Frankrijk gemaakt. Prosper Comte Epinay de Briort was een werkmeester bij Boucheron die deze muntbroches veel maakte.
  • Rouwbroches, zoals alle rouwsieraden werden rouwbroches gemaakt en gedragen na het overlijden van een geliefd persoon. In rouwbroches werd vaak haar verwerkt van de overledene. Rouwbroches komen voor vanaf de 16de eeuw maar waren vooral populair aan het eind van de 18e en de gehele 19e eeuw. Rouwbroches vormen een geliefd verzamelgebied.
  • Pinbroche, een broche met een enkele prikker naar achter die aan de achterzijde wordt dichtgemaakt met een 'dopje'.
  • Clipbroche, deze broches waren populair in de Art Deco periode, het zijn broches met een scharnierende klem/clip aan de achterzijde waarmee hij aan de kleding geklemd kon worden.

  Antieke gouden takbroche bij juwelier antiquair Zilver.nlGouden staafbroche vlinder bij juwelier antiquair Zilver.nlbroche met aanhangsel zilver bij Zilver.nl antiquair juwelier

  Hoe speld ik mijn broche het beste op en waar?

  Hoe je, je broche het beste opspeld ligt een beetje aan de plaats en de dikte van de stof. Speld altijd voldoende stof mee, dat werkt altijd, pak een extra plooi mee. Is de broche groot en de stof dun dan is de kans groot dat de broche gaat kantelen, dat is zo zonde. Als je dan aan de binnenzijde van de kleding een extra stukje stof mee speld dan blijkt de broche goed zitten. Soms is het ook mogelijk om de speld achter het bh bandje door te laten lopen waardoor de broche goed vast komt te zitten. 

  Een broche is een prachtig en veelzijdig sieraad dat op veel verschillende manieren gedragen kan worden. Maar wat is de beste manier en plaats om een broche op te spelden? Hier zijn een paar tips om ervoor te zorgen dat je broche op de juiste manier wordt gedragen.

  Ten eerste is het belangrijk om te weten waar je de broche wilt dragen. Broches kunnen op veel verschillende plaatsen op de kleding worden gedragen, zoals op een revers, kraag, sjaal, hoed, tas of zelfs op een riem. Het kiezen van de juiste plaats om je broche op te spelden, hangt af van het type kledingstuk dat je draagt en het type broche dat je hebt.

  Als je bijvoorbeeld een broche draagt op een jas of blazer, is het meestal het beste om hem op de revers of kraag te spelden. Dit geeft een mooie, elegante uitstraling en het is ook een praktische plek omdat de broche hier niet snel zal verschuiven of vallen.

  Als je een broche draagt op een sjaal of stola, is het meestal het beste om hem in het midden van de sjaal te spelden. Dit zorgt voor een mooi accent en geeft een beetje extra pit aan je outfit.

  Als je een broche draagt op een tas, is het meestal het beste om hem op de flap of op het voorvak te spelden. Dit geeft een mooie, gepolijste uitstraling en kan ook helpen om je tas wat meer dimensie te geven.

  Als je een broche draagt op een hoed, is het meestal het beste om hem op de rand of aan de zijkant te spelden. Dit kan helpen om je hoed wat meer flair te geven en kan ook helpen om je outfit wat meer persoonlijkheid te geven.

  Onthoud dat er geen vaste regels zijn voor het dragen van een broche, en dat het uiteindelijk aan jou is om te beslissen waar en hoe je hem draagt. Het belangrijkste is dat je je comfortabel en zelfverzekerd voelt met je broche, ongeacht waar je hem draagt.

  Als je op zoek bent naar de perfecte broche om toe te voegen aan je sieradencollectie, kijk dan eens naar de brede selectie van broches die beschikbaar zijn in onze juwelierswebshop. We hebben een scala aan verschillende stijlen, kleuren en maten om uit te kiezen, dus je zult zeker iets vinden dat bij jouw smaak en persoonlijkheid past.