Diamanten sieraden

Diamanten sieraden 

Diamanten sieraden, blijvend en sprankelend

Een gouden sieraad is “a joy forever”. Er is geen beter geschenk voor een speciaal moment of een bijzondere periode dan een gouden sieraad bezet met diamant. Een sieraad om te koesteren, je leven lang
Diamanten worden in de natuur niet kant en klaar gevonden maar in mijnen gewonnen waarna het kloven en bewerken begint. De ene diamant is de andere niet, iedere steen is uniek.

Diamanten beoordelen met de 4 C's

De diamantslijper zoekt in de steen naar de beste verhoudingen, de mooiste kleur met de minste insluitsels. Een diamant wordt beoordeeld volgens de 4C's:
  • Cut, het slijpsel
  • Colour, de kleur van de steen
  • Clarity, de zuiverheid van de steen
  • Carat, karaat is het gewicht
deze bepalen ook de prijs van de steen. Een diamant kan in verschillende slijpvormen worden geslepen, de bekendste is de slijpvorm briljant maar er is meer keus zoals; Prinses slijpsel, baguette, markies, hart of roos geslepen.
per pagina
Toont 1 - 24 van de 332 items
    Toont 1 - 24 van de 332 items

    “Diamonds are a girl’s best friend”

    Diamant is de meest kostbare en begeerde steen onder de edelstenen. Diamant werd 2800 jaar geleden voor het eerst gevonden in India. Diamanten worden omringd door mythen en sagen;

    • er werd gedacht dat diamanten de splinters van sterren waren, gekristalliseerde bliksem of tranen van goden.
    • de Grieken dachten dat de pijlen van Cupido een diamanten punt hadden. Het vuur en fonkeling van diamant was volgens hen de weerspiegeling van de eeuwig brandende vlam der liefde. Diamanten zijn sinds het Griekse rijk het symbool van de liefde.
    • In vele landen geloofde men dat al het gevaar zou wijken voor iemand die een diamant droeg.

    Helaas allemaal niet waar maar wel hele mooie verhalen waar we graag in willen geloven!

    Witgouden sieraden juwelen bezet met diamanten en briljanten bij juwelier Zilver.nl

    Wat is diamant

    Het woord diamant komt van het Griekse woord Adamas wat onoverwinnelijk betekent. De diamant is eenvoudig van samenstelling. Diamant bestaat namelijk uit een vorm van zuiver koolstof maar de natuur heeft een unieke methode gebruikt om de koolstofatomen samen te persen tot diamantkristallen.

    Hoe diamant precies ontstaat is nog steeds mysterieus, zelfs voor de deskundigen. Miljarden jaren geleden kristalliseerde de koolstof ten gevolge van zeer hoge druk en hoge temperaturen. Dit alles gebeurde 150 tot 200 km onder het aardoppervlak, in de kokende magma ketel van vulkanen. De diamant vond zijn weg naar boven door vulkanische uitbarstingen.

    Diamant is het hardste mineraal ter wereld, 10 op de schaal van Mohs. Geen enkele andere substantie die de mens kent is zo hard. Korund is 9 op de schaal van Mohs, daar vallen robijn en saffier onder, maar de diamant is ongeveer 90x harder. Eenmaal geslepen en gepolijst behoudt de diamant altijd zijn glans en zijn schoonheid is dus blijvend.

    Waar wordt diamant gevonden

    De eerste diamant werd 2800 jaar geleden gevonden in India. Veel later, aan het eind van de negentiende eeuw werden er diamanten gevonden in Zuid Afrika. Uit Zuid Afrika komen momenteel 97% van de diamanten. Andere landen waar diamant wordt gedolven zijn Australië, Zaire, Botswana, Rusland en Namibië. Van de gevonden stenen is maar 20% edelsteen kwaliteit. Om 1 mooie karaat steen te vinden moet er gemiddeld 250 ton steen en grind verplaatst worden!

    Diamanten zijn geen natuurlijke schoonheden!

    Diamanten worden niet gevonden als sprankelende schoonheden, wanneer ze uit de mijn komen zijn ze eigenlijk heel gewoontjes. Het zijn kleine steentjes, soms bedekt met een dof glazuur, de huid vaak grijsachtig en meestal is de steen misvormd. Het is de diamantslijper die de schoonheid creëert. Hij vormt de steen en slijpt kleine facetten in het oppervlak, in een exact patroon om elke lichtstraal te vangen. Wanneer een lichtstraal in de geslepen diamant komt, snijdt het er niet doorheen en weer uit zoals bij glas. Het licht in een diamant wordt gebroken in talloze kleuren en teruggekaatst door de bovenkant van de steen.

    Deze regenboogflitsen komen uit een oppervlak dat de helderste reflecties afgeeft dan wat dan ook ter wereld omdat alleen een diamant tot een zo hoge glans kan worden gepolijst. Dit werkt alleen als de diamant perfect is geslepen. De diamant slijpkunst is al honderden jaren oud, maar een diamant kan nog steeds alleen geslepen worden door een andere diamant.

    Belangrijke overwegingen bij de keuze voor een diamant

    Het is belangrijk om te overwegen naar wat voor soort sieraad met diamant je op zoek bent. Neem bijvoorbeeld de grote van de diamant, de gewichtseenheid voor diamant is de karaat. Een briljant geslepen diamant van één karaat is ongeveer de grootte van een kleine erwt. Kies je voor een solitair met één grote steen of heb je liever een entourage ring met vele kleine diamantjes?

    Diamanten kies je niet alleen voor het gewicht of de grootte. Kleur is ook belangrijk. Diamanten zijn er in alle kleuren van de regenboog maar de witte diamant is de meest geliefde. De meest waardevolle stenen zijn die van het zuiverste wit.

    En dan is er natuurlijk nog de slijpwijze, kies je voor de meest bekende slijpvorm de briljant of heb de liever een markies geslepen diamant of een baguette?

    diamanten geslepen in verschillende slijpvormen bij juwelier Zilver.nl

    Het zetten van een diamant

    Ook de zetting, de manier waarop de diamant of diamanten in het sieraad zijn bevestigd, is een belangrijk onderdeel van het sieraad. Het is voor de schittering van de steen ook belangrijk dat er veel licht op valt. Je kunt kiezen voor het zetten in pootje, spanzetting of pavé maar in een rails kan natuurlijk ook. Het moet in ieder geval een stevige zetting zijn zodat de stenen goed blijven zitten, er mag geen speling in zitten en je mag geen bramen of haakjes voelen.

    Belangrijk bij een sieraad met meerdere diamanten is dat de zetter ze goed op kleur en kwaliteit heeft geselecteerd. Als bijvoorbeeld in een rijring, één diamant iets anders i van kleur valt dat direct op en maakt het, het sieraad minder mooi.

    Diamanten gezet in witgoud, geelgoud of roségoud

    Kies je voor een zuiver witte diamanten sieraad dan komt de witte kleur het best tot zijn recht in een witgouden of platina zetting. Diamanten die iets van kleur af zijn worden meestal in geelgoud gezet zodat dit niet meer zichtbaar is. Diamanten worden vaak in roségoud gezet in combinatie met een halfedelsteen, dit zorgt voor een romantisch, warm effect.

    Hoe groot wil je de diamant/briljant

    De afmeting van een diamant wordt aangegeven in puntjes of in karaat maar hoe groot is dat nou precies? Onderstaande afbeelding met verschillende afmetingen geven een indruk.

    Verschillende grootte en afmetingen karaat van diamanten op de hand bij Zilver.nl

    Bij een bijzondere gelegenheid horen al van oudsher diamanten

    Bij mijlpalen in het leven vooral als het om de liefde gaat geven we en ontvangen we graag een sieraad met een briljant. Bij een verloving, een huwelijk, bij de geboorte van een kind maar ook bij een huwelijk wat al heel lang, heel mooi is hoort een mooi juweel.

    Hoe hou je, je diamanten sieraden schoon

    Als je een diamanten sieraad net draagt lijkt de steen groter en schittert volop. Maar de mooie diamant trekt al snel vuil en vettigheid aan waardoor de schittering afneemt. ook zeepresten blijven bij een diamanten ring makkelijk aan de onderzijde van de steen plakken. 

    Je kunt je diamanten heel gemakkelijk zelf schoonmaken: je kunt je diamanten weken in een heet sopje met een goed, niet vet, reinigingsmiddel. Als het vuil los begint te laten kun je het wegborstelen met een kleine zachte tandenborstel. Als je hiermee klaar bent dompel je, je diamanten sieraad in de alcohol, daarna afdrogen en het sieraad is weer fonkelend!

    Briljanten sieraden schoonmaken bij Zilver.nl

    Controleer ook zo nu en dan de pootjes van de zettingen van je diamanten sieraden, worden ze dunner of voel je haakjes laat de zetting dan even nakijken door een juwelier of goudsmid.

    Bekijk ook onze; 

    Antieke diamanten sieraden

    Of lees in ons blog: De beroemdste diamanten, een top 10!