Gouden parel sieraden

Gouden parel sieraden 

Gouden parelsieraden met parels en nog eens parels bij Zilver.nl

Parels blijven fascineren! Parels stralen elegantie uit en symboliseren een luxueuze levensstijl. Ook in parelsieraden zien we steeds nieuwe trends. Parels horen hierdoor tot de Must-haves in je sieraden collectie!

per pagina
Toont 1 - 24 van de 119 items
    Toont 1 - 24 van de 119 items

    Er zijn vele verschillende soorten parels in alle soorten,

    maten en kleuren afkomstig uit diverse delen van de wereld. Een natuurlijke parel is het resultaat van het afweermechanisme van een oester: een parasiet of een stukje schelp komt in de oester en wordt omhuld met laagjes parelmoer. Deze natuurlijke parels komen haast niet meer voor en zijn bijna onbetaalbaar. Een zoutwater cultivé parel is een parel die wordt gekweekt in zoutwater in een oester. Het kweken van deze parels duurt jaren. Een zoetwater cultivé parel is een parel die in zoetwater wordt gekweekt in een mossel. De mossel kan vele parels tegelijk maken waardoor deze parels minder kostbaar zijn en in vele vormen en kleuren te verkrijgen zijn.

    Een parel geeft altijd iets van zijn glans aan zijn draagster

    Een sieraad met een parel is zoveel meer dan alleen maar een sieraad. Bekijk de parel eens goed, zo'n bijzonder natuurproduct, zo perfect gemaakt door een mossel of oester. Als u uw parelcollier of parel oorbellen om of in doet, ziet u direct het effect van het luster van de parel. De glans van de parel straalt uit naar zijn draagster, een fijn bij effect!

    Onderhouden van parelsieraden

    • Bewaar parels nooit gezamenlijk met andere sieraden, deze kunnen de parels beschadigen
    • bewaar parels niet tussen watten, deze onttrekken het vocht uit de parel waardoor ze uit kunnen drogen en er craquelé ontstaat
    • neem de parels af en toe na het dragen af met een vochtige zeemleren doek om huidsmeer en parfum resten te verwijderen
    • laat de parels eens in de zoveel jaar, ligt eraan hoe vaak u ze draagt, controleren en eventueel opnieuw rijgen en knopen
    • spuit nooit parfum, haarlak of andere chemische middelen over uw parels
    • draag uw parels zoveel mogelijk dan worden ze steeds mooier en geniet ervan!

    Een parel is een cadeau van de natuur

    Met hun smetteloze kleur of licht opaalachtige tint blijven klassieke parels een lust voor het oog en een must voor elke sieradencollectie. De natuur, gecombineerd met een klein beetje hulp van de mens, geeft ons versies van parels in zeer nieuwe kleuren- en vormen combinaties. Kleuren variërend van grijs, roze tot blauw en zwart en vormen van rond, barok tot rijstkorrelvormig brengen ons bijzondere parelsieraden. 

    De glans, het luster van een parel

    De glans, ook wel luster genoemd, wordt bepaald door de dikte van de parelmoerlaag. Hoe dikker de parelmoerlaag des te meer aragonietplaatjes. Hoe regelmatiger deze zijn en hoe fijner de kristalvorming, des te beter de glans. Om het luster te beoordelen met men de scherpte van de reflectie bekijken op de meest gekromde plaats van de parel. De grootte van de weerkaatste lichtkring bepaalt uiteindelijk de kracht van de reflectie.

    De magie van parels, twee prachtige anekdote

    Er gaat een rijke historie schuil achter parels met vele verhalen die de ronde doen. Zo is er ook een waargebeurd verhaal met betrekking tot Cartier. Weet jij hoe Cartier in New York op de 5th Avenue een pand in het bezit heeft gekregen? Simpelweg door een 2rijig natuurlijk parelcollier te ruilen. Dat is de korte versie van het verhaal. De lange versie volgt nu. 

    Alfred Cartier is de zoon van de grondlegger van het merk dat de eigen achternaam draagt. Alfred kwam in 1908 aan in New York na een lange tocht over zee te hebben gemaakt op The Oecanic. Hij vond de aankomst in de haven al een fantastische belevenis net als het verblijf. Zo schreef hij naar zijn familie dat New York een stad is die met geen enkele andere plek is te vergelijken. In die tijd dachten de Amerikanen al groots en daar had Alfred enorm veel bewondering voor. New York was de plek voor verovering op het gebied van juwelen. Het merk had al naam gemaakt in Frankrijk en in Londen was aan de Bond Street al een filiaal geopend. Nu was Amerika aan de beurt. Zoon Pierre kwam over om de activiteiten verder op te starten.

    Cartier heeft de eerste vestiging in Amerika meer dan honderd jaar geleden geopend op 4 april 1909. Dat was nog in een salon aan de 712 Fifth Avenue op de vierde verdieping, maar wel op een miljonairstrekkende locatie. De winkel was al snel te klein. Pierre Cartier ging op zoek naar een groter en exclusief pand. Een zoektocht die maar liefst vier jaar in beslag nam. Hij had veel wensen of eigenlijk meer gezegd eisen. In 1916 zag hij eindelijk het pand dat het moest zijn. Zijn blik viel op een imposant gebouw op de hoek van de Fifth Avenue en 52nd Street. 

    Het was alleen een tegenvaller dat het pand niet te koop stond. Het werd bewoond door Morton Freeman Plant en Maisie Manwaring die 30 jaar jonger was. Bovendien was het zijn tweede vrouw met wie hij minder dan een jaar na het overlijden van zijn echtgenote is getrouwd. Maisie stond in de volksmond bekend als barmeid en naar verluidt, heeft zij van haar man 8 miljoen dollar gekregen. Pierre Cartier had echter geluk. 

    Maisie was dol op juwelen en werd op slag verliefd. Niet op Pierre, maar op een halsketting met 128 natuurlijke parels. Het liep zoals het liep en uiteindelijk kreeg Cartier het pand in het bezit in ruil voor een 2rijig parelcollier. Oh ja, voor de vorm is de koop nog gesloten met een extraatje van honderd dollar. Het parelcollier is overigens op een waarde geschat van 1 miljoen dollar. Het indrukwekkende gebouw op een waarde van 925.000 dollar. Een goede deal dus voor Maisie en voor Cartier die eindelijk kreeg waar hij naar op zoek was. 

    De ruil werd definitief op 3 januari 1917 en er volgende een grondige verbouwing. Het gebouw was ingericht als woonhuis en omgetoverd tot exclusieve juwelierszaak. Er kwamen grote etalages op de plek van de ramen. De gevel kreeg een metamorfose met groen marmer. Na de grote verbouwing is in oktober 1917 de eerste echte exclusieve juwelierszaak van Cartier geopend. Tot op heden is Cartier in het pand gevestigd dat natuurlijk in de loop der jaren steeds aan de veranderende wensen is aangepast.

    Hoe Cleopatra met een parel een weddenschap won

    Er zijn zoveel interessante verhalen te vertellen over parels. Deze juwelen zijn door alle jaren van de geschiedenis heen bijzonder geweest. Wist je bijvoorbeeld dat Cleopatra ooit een weddenschap heeft gewonnen door een parel op een unieke manier te gebruiken? Cleopatra ging met Marcus Antonius een weddenschap aan. De weddenschap ging erom dat Cleopatra beweerde een diner te souperen dat qua waarde gelijk stond aan de waarde van een land. Ofwel tien miljoen sestertiën (geelkoperen munten). 

    Antonius geloofde dat natuurlijk niet en ging daarom de weddenschap ook aan. De volgende dag was het al zover. Er kwam een uitgebreid diner, maar tijdens de tweede gang haalde Cleopatra de parel van haar oorbel. Voor haar op tafel stond een glas azijn en daar wierp zij de oorbel in. Het is niet duidelijk of de parel in het geheel in het glas kwam of eerst nog werd verpulverd. In elk geval leek de parel zich al snel op te lossen en dronk Cleopatra het glas in een teug leeg. Daarmee won zij de weddenschap en liet zij Antonius verbluft achter. 

    Het is natuurlijk een prachtig verhaal van Cleopatra en Antonius, maar er zijn wetenschappers die aan deze legende twijfelen. De twijfel werd veroorzaakt door de vraag of het überhaupt wel mogelijk is dat een parel zo snel in azijn oplost. Er zijn echter ook wetenschappers die niet aan het legendarische verhaal twijfelen. Prudence Jones is daar een voorbeeld van. Hij heeft in het blad Classical World zijn gedachten uiteengezet. In elk geval stelt Jones dat Cleopatra heel goed wist waar zij mee bezig was.

    Zij is waarschijnlijk bekend geweest met chemische processen, want zij wist ook hoe giffen en medicijnen werkten. De veronderstelling is dan ook dat men in de oudheid al veel kennis had van de toepassing van praktische chemie. Het is bijvoorbeeld ook bekend dat de oude Romeinen om zich te beschermen tegen parasieten gebruikmaakten van meststoffen en giffen. Het is dus heel goed mogelijk dat de kennis aanwezig was om te bepalen dat een parel zich oplost in azijn. 

    Jones heeft het zelf ook uitgetest. Hij gooide simpelweg een parel in een kopje azijn. De reactie verliep echter zeer traag en het duurde meer dan 24 uur voordat de parel was opgelost. Zolang hebben Cleopatra en Antonius vast niet gewacht tijdens het diner. Jones probeerde het nog een keer, maar kookte de azijn eerst. Bovendien verpulverde hij de parel en dat werkte een stuk sneller. Het duurde maar tien minuten voordat de parel was verdwenen. Wat nu waar is of niet, Cleopatra heeft met haar eigenzinnig gebruik van de parel de weddenschap gewonnen.

    Bekijk ook:

    onze collectie gouden sieraden,  parel oorbellen