Mucha

Misschien zegt de naam Mucha u niets maar de afbeeldingen van zijn sierlijke dames op placemats, onderzetters en affiches kent u vast!

Bekend affiche ontworpen door Alfons Mucha kennisbank Zilver.nlMucha ontwerpen worden nu nog afgebeeld op allerlei voorwerpen Kennisbank Zilver.nl


De populaire Mucha, affiches en sieraden verwijzen naar de Tsjechische schilder, illustrator en graficus Alfons (Alphonse) Maria Mucha (24 juli 1860 - 14 juli 1939). De man wordt vooral bekend in het Parijs van de Art Nouveau, met name dankzij zijn opvallende theaterposters voor Sarah Bernhardt. Het verhaal vertelt dat Mucha tijdens kerst 1894 voor een vriend wat drukproeven aan het nakijken was toen er bij de drukker een opdracht binnenkwam voor een nieuwe poster van Sarah Bernard als Gismonda. Alle ontwerpers die voor Lemercier werkten waren al met verlof waardoor de drukker aan Mucha vroeg de poster te ontwerpen. De poster die Alfons Mucha maakte was een doorslaand succes. Parijzenaars vonden hem zo mooi dat de posters zelfs s'nachts gestolen werden. Sarah Bernhardt was zo in haar nopjes met de poster dat ze Mucha een contract aanbod om haar decors, kleding en affiches te ontwerpen. Tegelijkertijd tekende Mucha ook een exclusief contract met de drukkerij Champenois om posters en affiches te ontwerpen, a star was born.

Gismonda het affiche dat Mucha beroemd maakte Kennisbank Zilver.nl

Tot zijn werk behoren enkele van de bekendste afbeeldingen van zijn tijd en zijn posters worden nog steeds gretig gedupliceerd. 

Ontwerper Alfons Mucha kennisbank Zilver.nl

Mucha het toonbeeld van de Art Nouveau

Tegen wil en dank -- en hoewel hijzelf zijn epische schilderwerken veel belangrijker vindt -- wordt Mucha zo een toonbeeld van de Art Nouveau. Zijn ontwerp voor het interieur van de Georges Fouquet winkel in de Parijse Rue Roayle 6 geldt nog steeds als het summum van deze stijl. Tot de hoogtepunten behoren 2 pauwen, traditionele symbolen van luxe. De beelden zijn gemaakt uit brons en hout en voorzien van gekleurde glasdecoraties. Een andere blikvanger is de schelpvormige fontein met 3 waterspuwers rond een naakte, liggende vrouw. Verder wordt de winkel versierd met gebeeldhouwde lijsten en glas-in-lood ramen, dunne plaatpartijen en plafonds met bloemen en planten. Het "salon" opent echter de deuren in 1901, net wanneer Art Nouveau over zijn hoogtepunt heen geraakt ten voordele van het naturalisme. In 1923 wordt het interieur afgebroken. Sinds 1949 bewaart men het meerendeel van de originele Mucha decoraties in het Carnavalet Museum van Parijs.

Interieur ontworpen door Alfons Mucha voor de juwelierszaak van Georges Fouquet Kennisbank Zilver.nl

Fouquet en Mucha samen in sieraden


Fouqet is meteen ook de man waarmee Mucha zijn passie voor sieraden deelt. In Mucha's boek Documents Decoratifs (1902) verzamelt hij tal van ontwerpen voor broches en andere stukken, met wervelende arabesken en plantaardige vormen aangezet met email en gekleurde stenen.

In 1899 maakt hij samen met Georges Fouquet een armband in goud en email voor actrice Sarah Bernhardt. Het juweel heeft de vorm van een slang, vergelijkbaar met de toneeljuwelen uit de voorstelling Medea. In 1900 maken de 2 ook nog de bekende Cascade hanger, een waterval van gouden email, opalen, kleine diamanten, paillons en misvormde parel (barocco).

Gouden armband slang Art Nouveau Mucha en Fouguet kennisbank Zilver.nl

De schetsen en juwelen van Mucha

Sieraden schetsen van Alfons Mucha bij Kennisbank Zilver.nl

Art Nouveau gouden sieraad van Alfons Mucha Kennisbank Zilver.nl

Lees ook:

Georges Fouquet

Art Nouveau

Bekijk ook onze collectie:

Art Nouveau zilver bestek

Nicole Barr

Breng een bezoek aan het Mucha Museum in Praag