Georges Fouquet

Georges Fouquet, Art Nouveau sieradenontwerper

Georges Fouquet (1862-1957) was de zoon van een vooraanstaande goudsmid uit Parijs. In 1891 voegde hij zich bij zijn vader in het familiebedrijf, in 1895 neemt hij de leiding van zijn vader over. In 1900 opent hij een nieuwe juwelierszaak aan de Rue Royale 6, ontworpen door de illustrator Alphonse Mucha. Het interieur van de winkel is bewaard gebleven in het Carnavalet Museum in Parijs.

Interieur juwelierszaak Georges Fouquet parijs Kennisbank Zilver.nl

Het interieur ontworpen door Alphonse Mucha van de juwelierszaak van Georges Fouquet te zien in het Museum Carnavalet te Parijs.

Georges Fouquet op de wereldtentoonstelling in Parijs in 1900

In 1900 waren de prachtige Art Nouveau sieraden van Georges Fouquet te zien op de wereldtentoonstelling in 1900 in Parijs. Hij ontwierp sieraden voor Franse actrices zoals Sarah Bernhardt. Sieraden van Fouquet zijn onder andere te bewonderen in Het Rijksmuseum, Het Metropolitan Museum of Art, het Victoria and Albert Museum en het Petit Palais.

Art Nouveau sieraad van Georges Fouquet Kennisbank Zilver.nl

Juweel van Georges Fouquet bezet met plique a jour emaille, agaat en parels gemaakt in 1901.

Sieraden van Georges Fouquet technisch perfect

George Fouquet is één van de belangrijkste ontwerpers van Franse Art Nouveau juwelen. Fouquet streefde naar de hoogste graad van technische perfectie voor zijn ontwerpen. Samen met emailleur Etienne Tourette zocht hij naar de beste manier om vensteremaille te maken, emaille gezet tussen een geraamte. Tourette liet in het emaille kleine vlokken goud smelten wat voor een heel mooi effect zorgde, dat is heel goed te zien in een prachtige hanger die te zien is in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Gouden hanger Georges Fouquet Kennisbank Zilver.nl

Gouden Art Nouveau hanger Georges Fouguet, Het Rijksmuseum Amsterdam

Georges Fouguet gaf zijn sieraden een nummer

Fouquet gaf al zijn sieraden een nummer waardoor de tijd waarin een sieraad is gemaakt redelijk nauwkeurig is aan te geven.

Georges Fouquet Sieraad, Kennisbank Zilver.nl

Bron:

Juwelen 1820-1920 Rijksmuseum Amsterdam

Bekijk ook:

Onze collectie Antieke sieraden

De repro Art Nouveau en Art Deco sieraden van GL Timeless Classics

Sieraden met emaille van Nicole Barr