De naam opaal is afgeleid uit het Sanskriet en betekent edelsteen. De Griekse afleiding hiervan is het woord opallios wat 'verandering van kleur' betekent. Er zijn vele verschillende kleuren opalen, de meeste ervan zijn niet bruikbaar voor sieraden. Alleen de zogenaamde edelopalen zijn geschikt voor het gebruik in sieraden, dit zijn de opalen met het prachtige kleurenspel. Aan deze opalen zijn meestal namen gegeven die naar de kleur verwijzen. De hardheid van opaal is 5,5 -6,5 op de schaal van Mohs.
Gouden collier met zwart opaal, groen granaat, saffier en emaille, Tiffany & Co rond 1920.
Boulder opaal
Opaal was waarschijnlijk al bij de Romeinen bekent, helemaal zeker zijn de geleerden er niet van. Tijdens de Renaissance werd de opaal zeker al gedragen, hier zijn enkele voorbeelden van bewaard gebleven. Over opaal doen al eeuwen veel verhalen de ronde. Opaal was de steen van het geluk maar hij bracht ook ongeluk! De steen werd gebruikt om oogziekten te genezen en tovenaars gebruikten hem om onzichtbaar te worden!
In het begin van de 19e eeuw waren opalen erg zeldzaam, pas aan het eind van die eeuwen waren opalen weer in redelijke hoeveelheden beschikbaar. In de Art Nouveau periode zijn opalen veel gebruikt in sieraden en gebruiksvoorwerpen.
Opaal was de lievelingssteen van actrice Sarah Bernhard. Lees meer over deze bijzondere vrouw in het blog: 'De juwelen van Sarah Bernhard"
Collectie Het Rijksmuseum Amsterdam
Op verschillende plaatsen in Australië wordt opaal gevonden en één van de belangrijkste mijngebieden daar is Coober Pedy. De oudste opaal afzetting ligt in Hongarije, het merendeel is er wit opaal. Ook in Mexico wordt mooi opaal ontdekt. In Amerika komt opaal in de staten Idaho en Nevada voor en er komt zwart opaal uit Indonesië maar deze stenen craqueleren te snel. Ook in Ethiopië worden opalen gewonnen. Opalen worden in etappes naar boven gehaald uit de mijnen, ze kunnen de hoge temperatuursverschillen niet aan, als het te snel gaat knappen ze.
Ethiopische opalen staan bekend om hun adembenemende kleurenspel en mystieke uitstraling. Ontdekt in het begin van de 21e eeuw, hebben deze edelstenen snel naam gemaakt in de wereld van sieraden en verzamelaars. Dit artikel biedt een diepgaande blik op de oorsprong, eigenschappen, en het onderhoud van deze bijzondere opalen.
Ethiopische opalen werden voor het eerst ontdekt in 1994 in de provincie Shewa, maar de belangrijkste vondsten kwamen pas later, in 2008, uit het Wollo-gebied. Deze regio, gelegen in de Ethiopische hooglanden, produceert de meeste van de opalen die vandaag de dag op de markt zijn. De opalen worden meestal gevonden in vulkanische gesteenten, wat hen onderscheidt van Australische opalen, die vaak in sedimentair gesteente worden aangetroffen.
Ethiopische opalen staan bekend om hun levendige kleuren die variëren van intens rood en oranje tot groen, blauw en paars. Dit fenomeen wordt "opalescentie" genoemd en ontstaat door microscopische silica bolletjes in de steen, die het licht breken.
Wat Ethiopische opalen uniek maakt, is hun hydrophane eigenschap. Dit betekent dat de stenen water kunnen absorberen en hierdoor tijdelijk van kleur en helderheid kunnen veranderen. Deze eigenschap maakt hen zowel fascinerend als delicaat.
Soorten Ethiopisch opaal:
Witte Opalen: Deze hebben een melkachtige basis en een subtiel kleurenspel.
Vuur Opalen: Met een warme, oranje of rode basis, zijn deze bijzonder populair.
Zwarte Opalen: Zeer zeldzaam en gewild vanwege hun donkere basis en intense kleuren.
Ethiopische opalen worden vaak gebruikt in ringen, oorbellen, hangers en armbanden. Hun veelzijdigheid en unieke uitstraling maken ze geschikt voor zowel moderne als vintage ontwerpen. Dankzij hun lichte gewicht en spectaculaire kleurenspel zijn ze ideaal voor opvallende sieraden.
Ethiopische opalen zijn niet alleen een visueel spektakel, maar ook een bron van fascinatie en inspiratie. Of je nu een sieradenontwerper, verzamelaar of liefhebber bent, deze edelstenen bieden een unieke combinatie van schoonheid, mystiek en geschiedenis.
Opaal doubletten worden gemaakt door een laag kostbaar echt opaal te plakken op een onderlaag van meestal ijzersteen maar soms ook op een laag van kunststof. Je kunt een doublet meestal snel herkennen door naar de onderzijde van de steen te kijken, is die anders van kleur of zie je een dun laagje van iets anders dan is het een doublet. Een doublet is veel goedkoper dan een 'gewone' opaal.
Er zijn ook opaal tripletten, dit is een laagje opaal met aan de onderzijde een laagje zwart plastic en aan de bovenzijde is de opaal bedekt met een stuk helder kwarts.
Vuuropalen
Lees meer over opalen in het blog:
Bekijk ook onze collectie:
Typ een zoekwoord