Oriënt parels


Natuurlijke schoonheid met Oriënt parels

Oriënt parels zijn natuurlijke parels. Ze worden dus niet door mensen gekweekt, maar zomaar in de natuur gevonden. Dat maakt ze meteen uitzonderlijk zeldzaam. Om slechts één Oriënt parel te vinden, moeten er gemiddeld 15.000 oesters geopend worden. Ze hebben ook nog eens een prachtige kleur, dus het is geen wonder dat mensen al eeuwenlang sieraden maken met natuurlijke parels. Door hun zeldzaamheid werden ze zelfs als mysterieus gezien. Er werden meerdere mythen en legenden bedacht rondom parels en hun oorsprong.

Extreem zeldzaam

Oriënt parels zijn over de hele wereld te vinden. Het overgrote deel komt uit zoutwatergebieden, maar het is ook mogelijk om parels te ontdekken in zoete meren. De Perzische golf was eeuwenlang de belangrijkste vindplaats van parels, maar daar is in de afgelopen jaren verandering in gekomen. Door vervuiling en oorlogen is de natuur verstoord, waardoor er aanzienlijk minder parels gevonden worden. Het resultaat? Oriënt parels zijn inmiddels nog zeldzamer dan ze al waren.

Hoe ontstaan Oriënt parels?

Het is niet gebruikelijk dat een oester een parel maakt. Sterker nog, dit gebeurt alleen wanneer de oester zichzelf wil beschermen. Komt er bijvoorbeeld een zandkorrel of een parasiet in de schelpen van de oester terecht? Dan zal het weekdier parelmoer uitscheiden om te voorkomen dat de indringer voor irritaties zorgt. Jarenlang wordt het ene na het andere laagje parelmoer om de zandkorrel gelegd, waardoor er uiteindelijk een prachtige parel ontstaat. Leg je een Oriënt parel onder de microscoop? Dan zijn al deze dunne laagjes parelmoer nog altijd te zien.

Bijzondere kleurschakeringen

Het mooie aan een Oriënt parel is dat hij volledig door de natuur wordt geschapen. Wij mensen hebben dus niks te zeggen over het uiterlijk van de parel. Hij heeft vaak een ongelijke vorm en hij kan maar liefst zestien verschillende kleuren hebben. Deze kleur wordt bepaald door de afkomst van de oester. Australische Oriënt parels hebben een prachtige witte kleur, Japanse parels zijn lichtgroen en Perzische parels staan bekend om hun lichtroze kleur.