Delen

Pinchbeck 

Als legering van koper en zink is pinchbeck een type messing, dat lijkt op goud. Hiervoor wordt een verhouding van 89 tot 93% koper en 7 tot 11% zink gerespecteerd. De legering wordt uitgevonden in de 18de eeuw door de Londense horloge- en klokmaker Christopher Pinchbeck (1670-1732), bijgenaamd Catarrón, en tevens een ontwikkelaar van muzikale automaten.

De man dankt zijn naam aan een gemeente in Lincolnshire en raakt o.a. bekend als de ontwerper van een muziekklok voor Lodewijk XVI, koning van Frankrijk. Zijn zoon Christopher Pinchbeck (1670-1732) wordt dan weer King's Clockmaker van George III van Engeland en maakt o.a. een astronomische klok, die nog steeds in Buckingham Palace te bewonderen is. Tot op heden staan vader en zoon bekend voor de Pinchbeck klokken en horloges.

Pinchbeck, goud voor de gewone burger

Na de val van Napoleon waren de edele metalen schaars en werden er veel pinchbeck sieraden gemaakt. In zijn tijd biedt Pinchbecks legering de "gewone man" de kans om "gouden" sieraden te dragen, daar waar er verder enkel goud van 18 karaat beschikbaar is. Ook in postkoetsen en andere risicovolle contexten wordt het materiaal populair. Terwijl de bedenker zijn creaties duidelijk labelt als pinchbeck; gaan latere, minder eerlijke juweliers het materiaal vaak aan de man brengen als echt goud. Tegenwoordig kan pinchbeck verder zowel de originele legering aanduiden als verschillende vormen van vergulde metalen. De antieke pinchbeck juwelen zijn inmiddels, moeilijk te vinden, geliefde verzamelobjecten.

Pinchbeck, zeldzaam en geliefde verzamelobjecten

De originele pinchbeck wordt gemaakt tot in 1830. Vanaf 1854, wanneer men een goedkopere vorm van goud, 9 karaats goudgehalte in Engeland legaliseert, geraakt het materiaal in onbruik. Pinchbeck werd vooral gebruikt voor snuifdozen, wandelstokken, knopen en chatelaines.

Bekijk ook onze collectie:

Antieke sieraden