Zilveren rammelaars worden al vele eeuwen gegeven bij geboortes. Een geboorte staat voor voorspoed en continuïteit en bij zo'n feestelijke gebeurtenis horen blijvende cadeaus. Oude tradities horen bij een geboorte zo is een zilveren geboortelepel of een zilveren rammelaar nog steeds het meest geliefde kraamcadeau.
De zilveren rammelaar of rinkelbel, zoals de rammelaar vroeger werd genoemd, werd in de 17e en 18e eeuw beschouwd als een amulet voor de baby, de rammelaar moest het kindje beschermen tegen ziektes en gevaren. Het geluid van de belletjes en soms het fluitje dienden om de kwade geesten te verjagen. Antieke zilveren rammelaars hebben soms een handvat van kristal, agaat, parelmoer of koraal omdat men dacht dat die materialen het kwaad konden afweren, een een tijd met hele hoge kindersterfte was het hard nodig. Voor het kind zelf was het vaak het eerste stukje speelgoed.
Portret door Jan Claesz van het echtpaar Albert Franszn. Sonck en Elisabeth Claesdr. Walings, Collectie West fries Museum
Antieke zilveren rammelaars zijn er vele verschillende vormen uit diverse eeuwen. Rammelaars in de vorm van een zilveren ring of munt met belletjes eronder, rammelaars in de vorm van een staaf met een bol middenstuk met belletjes, rammelaars in de vorm van een zeemeermin, een trompet of de bekende paraplu rammelaar.
De rammelaars zijn in Nederland gemaakt door zilversmeden veelal uit Schoonhoven, (west) Friesland en Amsterdam. Heden ten dagen worden in Schoonhoven nu nog steeds prachtige zilveren rammelaars gemaakt waarmee we de traditie in ere houden.
Nog steeds is de zilveren rammelaar een geliefd cadeau bij een geboorte of doop, antieke zilveren rammelaar zijn een zeer geliefd verzamelobject.
Bekijk de collectie van Zilver.nl:
Antieke zilveren geboorte-huwelijksgeschenken
Lees ook in het Blog van Zilver.nl:
Zilveren rammelaar, veel meer dan speelgoed