Topaas

Topaas een veelzijdige steensoort

Topaas is een veelzijdige steensoort die vooral wordt gewonnen in Zuid- en Midden-Amerika, maar op bescheiden schaal ook in Afrika. De steen komt voor in veel verschillende kleuren, waarvan geel/goudbruin de meest klassieke variant is. In deze kleur werd topaas al door de Egyptenaren verwerkt in sieraden en kunstvoorwerpen. Topaas stond dan ook bekend als een steen met de symboliek van de zon en de Zonnegod.

Brok edelsteen topaas uit Volodarsk Oekranine  kennisbank Zilver.nl

Brok oranje blauw topaas uit Volodars in de Oekraïne.

De verschillende kleuren topaas

Topaas is een silicaat dat in zijn zuivere vorm glashelder is. De precieze kleur is afhankelijk van ingesloten sporen van mineralen en andere elementen. Tegenwoordig kennen we vooral de blauwe topaas, van bleekblauw tot koningsblauw de Londen Blue. De steen wordt vaak facet geslepen en verwerkt in ringen, oorbellen of hangers van zilver of goud. 

Geelgouden oorbellen met blauw topaas kennisbank Zilver.nl Lange zilveren oorbellen met topaas en markasiet kennisbank Zilver.nl


De hardheid van topaas op de schaal van Mohs is 8. Aan topaas worden bepaalde spirituele eigenschappen toegekend, zo zou de steen goed zijn voor creativiteit, eerlijkheid en persoonlijke ontwikkeling. Dergelijke helende krachten worden aan veel steensoorten toegekend en zijn niet wetenschappelijk bewezen. Topaas is de geboortesteen van november.

Bekijk ook onze collectie:

Gouden sieraden

Zilveren markasiet sieraden