Vergulden is een decoratieve techniek voor het aanbrengen van een dun laagje goud op vaste oppervlakken uit bijvoorbeeld metaal zoals goud en zilver, titanium, hout, porselein of steen. In het Westen is verguld metaal traditioneel zilver, terwijl in China meestal brons als basis wordt gebruikt. Daarnaast kunnen de Chinezen ook al snel porselein vergulden, een kunst die later overwaait naar Franse en Europese pottenbakkers.
Vergulden is interessant omwille van verschillende redenen. Zo kan het een object een gouden uitstraling geven aan een veel lagere kostprijs dan massief goud.
Verguld zilveren kan met deksel gemaakt door Adam van Vianen in 1614, Collectie Het Rijksmuseum
Een object vergulden kan op verschillende manieren. Traditioneel lijmt men het goud (meestal bladgoud) manueel; maar tegenwoordig kan men ook mechanisch of chemisch vergulden. De manuele manier wordt vandaag de dag bijvoorbeeld nog gebruik voor lijsten in houtbewerking, decoratieve schilderwerken of interieurdecoratie. Ook boekbinders, aardewerkers en pottenbakkers verstaan soms nog de oude kunst.
Men spreekt van mechanisch vergulden bij alle bewerkingen waarmee bladgoud vervaardigd wordt, en alle processen waarmee het bladgoud machinaal op oppervlakten kan worden aangebracht. Deze processen omvatten technieken zoals polijsten of vergulden in water of olie.
Bij chemisch vergulden onderscheidt men 3 verschillende processen waarbij goud ontstaat of blootgelegd wordt op een gegeven moment in een chemisch proces. Dit kan gebeuren door het object nat te maken, op lage temperatuur te houden, in vuur te bewerken of door 'uitputting' (depletie) van het materiaal (d.i. het wegnemen van materiaallagen, meestaal metalen), zodat enkel het goud overblijft.
Prachtige zilveren sieraden verguld met geelgoud, Bastian Inverun bij Zilver.nl
Het vergulden van zilverwerk, zilverwerk voorzien van een dun laagje goud, is in Nederland nooit zo in trek geweest. In Engeland werd zilver, vooral geboortelepels, tazza's en bekers, wel vaak verguld. Ook uit Frankrijk komen we veel antiek verguld zilverwerk tegen ook complete zilveren bestekken. Vaak werden binnenzijde van zoutvaten, mosterdpotten en bekers verguld om het aanslaan en invreten van specerijen en vloeibare stoffen tegen te gaan.
Het vergulden van sieraden wordt vooral gedaan omdat het prijstechnisch aantrekkelijker is dan echt goud. Belangrijk is dan vooral om te weten wat het basismateriaal is: zilver, titanium of een onedel materiaal. Sieraden kunnen met goud verguld worden maar ook met roségoud. Bij vergulden is ook de dikte van de laag belangrijk, bij goedkope vergulde sieraden is het laagje natuurlijk erg dun dit zal er sneller afslijten dan een dikkere laag. De dikte van de laag wordt aangegeven in microns, veel leveranciers van vergulde sieraden maken de dikte van de laag niet bekend. Het vergulden van sieraden wordt in een chemisch 'bad' gedaan.
De combinatie van een gedeeltelijk verguld sieraad geeft altijd een chique uitstraling en maakt dat het sieraad te combineren is met goud en zilver.
Boccia titanium sieraden met vergulde accenten
Het nadeel van vergulde sieraden is dat het laagje eraf slijt, dan blijft er natuurlijk wel een mooi sieraad over maar in de oorspronkelijke kleur van het basismateriaal. Bij oorbellen en hangers gaat het slijten vaak heel langzaam maar bij ringen, armbanden en horloges die veel worden gedragen slijt het verguldsel sneller.
Koop uw vergulde sieraden altijd bij een betrouwbaar adres die onder de Nederlandse waarborg wet vallen. Er worden namelijk ook sieraden aangeboden als goud die slechts goudkleurig zijn, of sieraden die als verguld worden verkocht maar dit verguldsel is aangebracht over plastic! Als een aanbieding te mooi is om waar te zijn dan is dat vaak ook zo!
Bekijk ook onze collectie: