Louis Francois Guilliaume Wolfers (1820-1892) legde in 1838 zijn meesterproef af en opende in 1850 samen met zijn broer zijn zaak te Brussel op de rue des Longs Chariots 23-27. In 1852 liet hij zijn meesterteken registreren. Hij trouwde met Henriette Ruthenberg met wie hij drie zonen kreeg, Philippe, Max en Robert.
Philippe Wolfers (16 april 1858 - 13 december 1929) was en is één van de bekendste zilversmeden en juwelenmakers van zijn tijd. Zijn bekendste werk is een collectie Art Nouveau juwelen, de Collectie Philippe en Marcel Wolfers, die gewaardeerd wordt als uiterst geraffineerd.
In 1873 bezoekt Philippe de wereldtentoonstelling in Wenen en van 1874 tot 1877 is hij een student van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel. Na zijn studietijd gaat hij werken bij vader Louis (1820-1892), men spreekt ondertussen van de Dynastie Wolfers, zilvermeesters. Louis Houillon te Parijs leert Philippe Wolfers de fijne kneepjes van het emailleren. Ook Etienne Tourette, de emailleur van het juweliershuis Fouquet had hier het vak geleerd. Zoon Philippe is een globetrotter, reist door Europa en wordt op zijn reizen sterk beïnvloed door de Japanse kunst, die in deze periode toonaangevend wordt in het oude continent.
In 1885, het jaar van de eerste Antwerpse wereldtentoonstelling, trouwde Philippe met Sophie Wildstädter. Op 16 september van datzelfde jaar wordt Philippe vennoot in het bedrijf van zijn vader waarna de naam van de zaak wordt omgedoopt in Louis Wolfers Père et Fils.
Ondertussen was Max betrokken bij het beheer van de firma en zorgde Robert ervoor dat er in 1897 hydraulische persen in het bedrijf kwamen. Na het overlijden van Louis in 1892 werd de naam gewijzigd in Wolfers Freres en werd het meesterteken een driehoek met drie vijfpuntige sterren.
In 1885 betrekt Wolfers Père et Fils beeldhouwer Isidore de Rudder (1855-1943) bij de zaak voor het maken van sculptures.
In 1890 opent Philippe Wolfers een eigen atelier op de Place Marie-Louise waar hij samen met een ciseleur, modelleur, een emailleur, een steensnijder en een ivoorbewerker zijn creatie's kon maken. Philippe blijft ook ontwerpen aan zijn vader leveren en bezorgd de firma Wolfers een internationale naam. Juwelier Bonebakker en de firma Begeer waren in die jaren een goede klanten bij de firma Wolfers. Ook de Franse juwelier Cartier was een vaste klant van Wolfers.
Het (knobbel) zwaan collier van Philippe Wolfers met vensteremaille, LaHulpe 1901, collectie Het Rijksmuseum Amsterdam
Bekijk ook de colliers met de zwaan van Timeless Classics by GL
In 1899-1900 liet Philippe een villa Les Glycines met atelier bouwen in La Hulpe door de bekende architect Paul Hankar. Inspiratie haalde Wolfers daar uit de enorme tuin vol pauwen, zwanen, fazanten en bloemen en bomen. Vanaf 1892 signeerde Philippe zijn eigen ontwerpen vaak met een monogram: een schild met W waar aan de 'middenpoot' van de W de P zit.
Omstreeks 1900 wordt Philippe ook zelf meester zilversmid.Hij staat bekend als ambachtsman en creatief designer, en maakt sieraden en gebruiksvoorwerpen, glazen vazen en edelsmeedkunst. Stilistisch toont hij daarbij finesse met de eenheidsstijl, de Art Nouveau van deze periode.
Zijn groot (technisch) voorbeeld is René Lalique, (die hij waarschijnlijk nooit heeft ontmoet) die Wolfers toont hoe hij veredelde metalen zodanig met andere materialen (edelstenen, parels, ivoor, glazuur) kan combineren dat ze hun "zuiverheid" verliezen. Met een soortgelijk amalgaam van materialen weet Wolfers zijn stukken een unieke schittering en lichtheid te geven. In de art nouveau, die dan kort maar hevig bloeit, vindt hij bovendien een symboliek rond natuurvormen terug, waarin hij Laliques dieren- en plantenmotieven kan doortrekken.
Het spraakmakendste Wolfers ontwerp is allicht het zilveren "Gioconda" thee- en koffieservies uit 1925 (art deco), het bekendste is misschien de Chauve-Souris et Pavota armband. De nalatenschap van Wolfers is sinds 2005 eigendom van de Belgische Koning Boudewijnstichting, die ze aankoopt met het Erfgoedfonds en in bruikleen geeft aan het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, gevestigd in het Brusselse Jubelpark. Tot de pronkstukken behoren o.a. de reconstructies van de toonkasten van het gesloopte Wolfers Frères atelier, naar een ontwerp van art nouveau boegbeeld Victor Horta. Ook Philippe Wolfers' sculptuur De Zwanenstreling (ivoor en edelmetaal) is er te zien.
Bekijk ook de collectie van Zilver.nl:
Bekijk ook de colliers met de zwaan van Timeless Classics by GL
Lees ook in het Blog van Zilver.nl over Philipe Wolfers: