Zirkoon

Zirkoon, een echte edelsteen

Zirkoon is een natuurlijke edelsteen niet te verwarren met de synthetische of imitatie edelsteen zirkonia! De naam zirkoon is afgeleid van het Arabische woord zerk of het Perzische woord voor goudkleurig. De edelsteen komt in allerlei kleuren voor en wordt vaak voor andere edelstenen aangezien. De naam 'jacint' of 'hyacint' werd ook gebruikt voor deze edelsteen, de steen wordt zo ook diverse malen in de bijbel genoemd. Doorzichtig bleek tot doorzichtig zirkoon werd vaak 'jargon' genoemd en gebruikt als diamantimitatie. Na de komst van de synthetische zirkonia werd de zirkoon veel minder gebruikt.

De chemische samenstelling van zirkoon is zirconiumsilicaat met andere elementen die voor de kleur zorgen. Zirkoon komt in heel veel kleuren voor van goudgeel, licht blauw tot roze en donker blauw en groen. De hardheid van de zirkoon op de schaal van Mohs is 6,5 - 7,5.

De geschiedenis van de zirkoon

In de Middeleeuwen dacht men dat 'hyacint' (zirkoon) wijsheid, eer en rijkdom bracht en de drager hielp om zorgeloos te slapen. De steen werd verpulverd gebruikt als ingrediënt van verschillende soorten vergif. Zirkoon werd aan reizigers als amulet ter bescherming tegen wonden en ongelukken. 

Platina ring met een natuurlijke zirkoon kennisbank Zilver.nl

Een antieke platina ring bezet met een donkerblauwe natuurlijke zirkoon in een entourage van briljanten.

Vindplaatsen van Zirkoon

Zirkoon wordt op vele plaatsen gevonden waar het vaak een bij product is bij het delven van andere grondstoffen. Zirkoon van edelsteenkwaliteit wordt gevonden in het Verre Oosten, Cambodja, Thailand, Birma, Nigeria, Sri Lanka, Tanzania en ook in Duitsland wordt mooi zirkoon gevonden. Canada en Noorwegen produceren ook mooi heldere kristallen.

Bekijk ook onze collectie:

Antieke sieraden

Tatiana Fabergé sieraden