Zilver uit Den Haag

Zilver uit Den Haag 

Haags zilverwerk

Het zilverwerk van Den Haag was deftiger dan het Amsterdamse zilverwerk uit de 17e en 18e eeuw. De invloed van de hofkringen en de rijke Haagse adel heeft daar aan meegewerkt. Het mooiste zilverwerk wat uit Den Haags kwam was het gladde werk. Dit zeer voorname werk, wat ontstond tijdens de William & Mary periode, was vaak alleen versierd met een wapen en daardoor tijdloos en zeer gewaardeerd. Daarnaast was in de hofstad een duidelijk Franse invloed merkbaar. Zeer verfijnde versieringen vielen eveneens in de smaak.

Het chique zilver kwam uit Den Haag

Al van oudsher is Den Haag de plaats waar het hof en de centrale regering is gevestigd. De daarmee samengaande concentratie van adel en vermogende burgers zowel binnenlanders als buitenlanders en hun opdrachten aan de zilversmeden maakten van Den Haag een walhalla voor de edelsmeedkunst. Het is ongekend hoeveel bijzonder zilverwerk er in Den Haag, toen nog een dorp is vervaardigd. 

Bekijk ook onze collectie:

Groot zilver, zilveren doosjes antiek

Toont 1 - 4 van de 4 items
    Toont 1 - 4 van de 4 items

    Het stadskeur van Den Haag op zilver

    Het antieke zilverwerk uit Den Haag werden voor 1811-1812 voorzien van het stadskeur, een ooievaar. Van ongeveer 1450 tot 1581 stond deze ooievaar afgebeeld in een burchtpoort in de periode na 1582 staat de ooievaar afgebeeld met een aaltje in zijn bek binnen een gekroond schild. Aan het eind van de 16e eeuw/begin 17e eeuw is het aaltje niet meer afbeeldt, later zijn er allerlei kleinere/dikkere aaltjes zichtbaar in het stadskeur. In de 18e eeuw is het aaltjes weer duidelijk zichtbaar. Van 1807 tot 1811 is het stadskeur een ooievaar in een contour, ontdaan van zijn kroon en schild.

    Stadskeur van Den Haag op zilver de ooievaar Zilver.nl              Een ooievaar in het stadskeur op zilverwerk uit Den Haag Zilver.nl

    Waarom de stad Den Haag een ooievaar in zijn wapen heeft is niet helemaal duidelijk maar waarschijnlijk is dit symbool gekozen omdat ooievaars bekend stonden als geluksbrengers!

    De opdrachtgevers

    In de 15e en 16e eeuw waren de opdrachtgevers aan de Haagse zilversmeden vooral kerken, aan het eind van de 16e worden er ook gouden dozen en zilveren schalen gemaakt voor jonkheren, de burgemeester en als doopgeschenk. In de 17e eeuw is de overheid een grote klant voor de zilversmeden in Den Haag, ook de gilden en kerken blijven een goede klant. Ook wordt er al wat gebruikszilver besteld en gemaakt.

    Door de toenemende welvaart in het dorp ( Den Haag kreeg pas stadsrechten van Napoleon in 1795) kwamen er nu zelfs zilversmeden uit België en Duitsland naar Den Haag. 

    Aan het Haagse zilverwerk uit de 17e eeuw is duidelijk de rijkdom van de Gouden Eeuw af te zien. Het zilverwerk is rijk en imposant, glad, stijlvol en waardig. 

    In de 18e eeuw verschuift de vraag van pronkzilver naar gebruikszilver. De Franse invloeden worden duidelijk zichtbaar in de stijl van het zilverwerk. De krachtige vormen van de Lodewijk XIV stijl gaan over in de soepelere vormen van de Regence-stijl die weer overlopen in de Lodewijk XV stijl, vrije, luchtige vormen. De stijl van Lodewijk XVI wordt opgevolgd door de Empire periode onder Napoleon.  Het 18e eeuwse Haagse zilver heeft een eigen, specifieke herkenbare stijl. 

    Bekijk ook onze collectie:

    Antieke zilveren kandelaars

    17e en 18e eeuws tafelzilver