Product filter

Onze winkel

Onze winkel

Bezoek onze winkel in broek in Waterland

Informatie

Kennisbank

17e en 18e eeuws tafelzilver

17e en 18e eeuws tafelzilver 

17e en 18e eeuws tafelzilver veelal met gildekeuren.

In deze groep vindt u bestekdelen en schepwerk die minstens 200 jaar oud zijn. Prachtig tafelzilver met gildenkeuren uit steden met vele zilversmeden onder andere; Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Schoonhoven, Eindhoven, Groningen maar ook uit plaatsen die niet zoveel voorkomen zoals; Den Bosch, Zierikzee, Breda, Deventer, Middelburg en Zwolle. Prachtig bestek om mee te dineren maar ook een te verzamelen om de keuren.

per pagina
Toont 1 - 24 van de 46 items
Toont 1 - 24 van de 46 items

Nederlands tafelzilver

Een aantal feiten over tafelzilver onder elkaar: -Een zilveren couvert bestaat van oudsher uit een zilveren lepel met een zilveren vork -Zilveren dinercouverts komen meer voor dan zilveren dessertcouverts. -Oude zilveren messen hebben vaak de tand des tijds niet doorstaan doordat de oude vulling met hars niet bestand is tegen het ons hete water. -Er worden pas qua model bijpassende messen bij couverts gemaakt vanaf ongeveer 1900. -De eerste Hollands zilveren viscouverts worden gemaakt rond 1890. -De eerste zilveren aardappellepels worden gemaakt rond 1910, komt u een exemplaar tegen van voor die tijd, pas dan goed op! -Zilveren bestekdelen met beschadigde of geknipte tanden hebben alleen nog zilver- of gevoelswaarde. -Het grootste assortiment in zilver schepwerk wordt gemaakt rond 1925 tot 1940. -Overweegt u de aankoop van een zilveren bestek laat u dan adviseren door een kenner en/of vakman. 

Onderhoudstips voor uw tafelzilver

Een zilver bestek is een waardevol bezit. Bij goede zorg en goed gebruik zal haar kwaliteit, vakmanschap en ontwerp u vele jaren veel tafel plezier brengen en kan het generaties lang meegaan. Om de kwaliteit van de producten te behouden is het belangrijk om het zilver netjes te behandelen en te onderhouden. U kunt hier alles lezen over hoe u de producten op hun mooist houdt. Handafwas Na het gebruik het bestek direct afwassen of laten weken in heet water met een mild afwasmiddel. Daarna het bestek afspoelen in schoon lauw water en afdrogen met een zachte doek. Gebruik nooit staalwol, een schuurspons of andere schuurmiddelen. Vaatwas Uw zilveren bestek is geschikt voor het reinigen in de vaatwasmachine, maar pas op met teveel agressief vaatwasmiddel en laat het bestek niet te lang in de vochtige vaatwasmachine staan want dan drogen de druppels lelijk op, op uw bestek. Oude zilveren messen kunnen NIET in de vaatwasser deze heften zijn nog met hars vastgezet en kunnen loslaten en omhoogschuiven door de warmte in de vaatwasser. Plaats meslemmet, lepelbak en vorkspiegel altijd naar boven gericht, dus heften naar beneden, zodat het bestek beter gereinigd wordt en het spoelwater beter kan aflopen. Zilver bestek kan beter niet in aanraking komen met roestvrijstaal en aluminium; dit kan vlekken veroorzaken op het zilver. Plaats bestek van andere materiaalsoorten in een apart vak van uw bestekkorf. Poetsen Hoe vaker u, uw tafelzilver gebruikt hoe minder u hoeft te poetsen! Af en toe poetsen met een zachte doek met het zilverpoets middel Flint of Flintoline laat uw zilver er weer als nieuw uitzien.