Christa Ehrlich

Christa Ehrlich, een Weense ontwerpster in Nederlandse dienst

Christa Ehrlich komt als jonge beeldende kunstenares, die in Wenen is opgeleid door de vermaarde Oostenrijkse ontwerper Josef Hoffman, naar Van Kempen, Begeer en Vos. Carel Begeer bewondert haar stijl en heeft Christa Ehrlich gevraagd om voor hem te komen werken. Christa Ehrlich verblijft een tijd op het landgoed 'Berbice', dat Begeer inmiddels van Jan van Kempen senior heeft overgenomen. In opdracht van Begeer ontwikkelt Christa Ehrlich vanaf deze tijd strakke, geometrische stijl, die uitermate goed past bij de industriële productie van De Zilverfabriek. 

Zilveren serviezen van Christa Ehrlich Kennisbank Zilver.nl

Het zilveren bestek van Christa Ehrlich

Volgens een strakke, vaste grondvorm ontwerpt Christa Ehrlich gladde, meetkundige bestekken, serviezen, komen, schalen en vazen. Deze onderscheiden zicht door hun sierlijke welvingen, spitse hoeken en het sfeervolle spel van licht en schaduw.

Model 1064 is een zilver bestekmodel wat door haar is ontworpen en nog steeds heel modern aandoet, een sterk ontwerp!

Zilver bestekmodel 1064 van Christa Ehrlich kennisbank Zilver.nl

Een oude verkoopcatalogus van Model 1064 naar ontwerp van Christa Ehrlich.

Opengewerkt zilver schepwerk van Christa Ehrlich kennisbank Zilver.nl

Bijzonder zilver schepwerk naar ontwerp van Christa Ehrlich, oude verkoopcatalogus, collectie Zilver.nl

Groot zilver

Christa Ehrlich ontwierp voor De Zilverfabriek tafelzilver en moderne tafelaankleding. Er ontstaat een 'strijd' tussen de ontwerpen van Gustav Beran werkzaam bij Gerritsen & van Kempen en Christa Ehrlich bij De Zilverfabriek. Dat leidt in 1937 tot een apotheose op de wereldtentoonstelling 'Exposition des Art et des Techniques' in Parijs.

Daar wordt het ingezonden zilverwerk van Christa Ehrlich en Gustav Beran hooglijk gewaardeerd. Maar omdat Carel Begeer, die naast zijn directeurschap bij 'Van Kempen, Begeer & Vos' tal van bestuurlijke functies bekleedt, deelneemt aan de jury komt het werk van Christa Ehrlich niet voor een prijs in aanmerking. De prijzen gaan dan naar Gustav Beran.

De concurrentie tussen de twee grootste zilverfabrieken van Nederland heeft beide tot grote hoogte gedreven. Het is, naar onze bescheiden mening, één van de mooiste periodes in de late Nederlandse zilvergeschiedenis.

Het zilverwerk en tafelzilver van Christa Ehrlich is nog steeds geliefd en wordt veel verzameld.

Groot zilverwerk van Christa Ehrlich kennisbank Zilver.nl

Het ontwerpersteken van Christa Ehrlich

Christa Ehrlich was één van de weinige ontwerpers van zilverwerk met een eigen ontwerpsteken wat bij geslagen werd naast de zilverkeuren. 

Christa Erlich

Het ontwerpteken van Christa Ehrlich

Opengewerkte bloempatronen van Christa Ehrlich

Christa Ehrlich heeft ook een aantal patronen voor opengewerkt schepwerk ontworpen. Klanten konden zelf kiezen welk steel ze onder de opengewerkte bak wilden. Hierdoor is er in bijna alle bestekmodellen wel een schep te vinden met het uitgezaagde bloem- en bladpatroon van Christa Ehrlich.

Opengewerkt patroon voor schepwerk ontworpen door Christa Ehrlich kennisbank Zilver.nl

Bekijk ook:

Het zilver bestek model 1064 van Christa Ehrlich

Lees ook in ons blog:

Wereldtentoonstellingen en Nederlands zilver