George Jensen opende in het jaar 1904 zijn eigen zilversmederij in Kopenhagen, Denemarken. Met een opleiding als goudsmid en een achtergrond als pottenbakker, vervaardigde hij de meest fraaie zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen.
'Zilver is het beste materiaal dat we hebben, zilver heeft een wonderschone glans zoals het maanlicht, een licht dat direct uit een Deense zomernacht komt, gehuld in dauw, zilver heeft de betoverende uitstraling van mist’ aldus Georg Jensen.
Georg Jensen Zilver
Georg Jensen is geboren in het jaar 1866 in Raadvad, Denemarken. Als hij veertien jaar oud is begint hij te leren voor goudsmid, gaat vervolgens naar de Kunstacademie in Kopenhagen voor de opleiding beeldhouwer, trouwt met Marie Christiane Antonette Wulf en voltooit in het jaar 1892 zijn studie.
In het jaar 1898 begint hij samen met Christian Petersen een pottenbakkerij voor het vervaardigen van keramiek. Na de dood van zijn vrouw besluit George om in het jaar 1901, onder leiding van de van oorsprong Deense Kunstschilder Mogens Ballin, te gaan werken als ontwerper en zilversmid. De invloed van Mogens Ballin op George Jensen is opmerkelijk.
Mogens wakkert zijn talent voor het smeden van zilver aan en stimuleert zijn creativiteit. In de jaren daarna ontwikkelt George zijn aanleg voor het vervaardigen van zilveren sieraden en in het jaar 1904 opende hij in Kopenhagen zijn eigen zilversmederij. In het jaar 1909 opende hij een winkel in de stad Berlijn met de naam Georg Jensen Zilver.
Georg Jensen in zijn werkplaats in Kopenhagen in 1906.
George Jensen, edelsmid kunstenaar in Denemarken, Europa en Amerika
De eerste zilverwerken van George Jensen zijn te beschrijven als eenvoudige zilveren sieraden met de natuur als inspiratie. Maar al snel begint George met het vervaardigen van prachtige zilveren voorwerpen die niet alleen dienen als decoratiemateriaal maar ook echt gebruikt kunnen worden. Hij begint met een theepot, maar al snel volgt een hele serie zilveren tafelwerk. Zijn filosofie, dat een voorwerp er niet alleen maar mooi uit moet zien, maar ook bruikbaar moet zijn wordt ook nu nog steeds toegepast. Kwaliteit, vakmanschap en een tijdloos design zijn de pijlers waar de volledige collectie van George Jensen al vanaf het jaar 1904 op rust.
Zilver cocktailprikkers in model Acorn ontworpen door Johan Rohde voor Georg Jensen.
Het zilveren bestek van Georg Jensen
Door de jaren heen heeft Georg Jensen 13 prachtige zilveren bestekmodellen ontworpen zoals: Fuchsia, Antik, Perle, Akkeleje, Viking en mijn persoonlijke favoriet Blossom/ Magnolie uit 1919.
Zilveren soeplepel en een zilveren theepot in model Blossom.
Collecties
Sieraden; Zilveren en gouden sieraden voor hem en voor haar, en ontworpen om te dragen tijdens een bijzondere gelegenheid zoals een verloving of huwelijk.
Horloges: Tijdloze ontwerpen, met een soepele lederen of roestvrijstalen band staan deze horloges garant voor vele jaren gebruiksplezier.
Decoratieve gebruiksvoorwerpen en tafelwerk: Of het nu gaat om een tafelbestek, een kaarsenkandelaar, vaas of koffiekan, deze producten van 1e gehalte zilver of gepolijst roestvrij staal, zijn allemaal van top design.
Kraamcadeaus, bijzondere cadeaus voor de pasgeborene of voor de eerste verjaardagen.
Henning Koppel ontwerper bij Georg Jensen.
Bekende ontwerpers die voor Georg Jensen werkten
Voor Georg Jensen werken en werkten vele top designers zoals:
Johan Rohde, was schilder, graficus en ontwerpen. Johan Rohde was aan het eind van de 19e eeuw al een bekende, geliefde kunstenaar die veel werd tentoongesteld in Denemarken en Duitsland. Hij reisde veel en liet zich inspireren door tijdsgenoten zoals Cezanne, Van Gogh, Gauguin en Toulouse Lautrec. Hij ontmoette Georg Jensen voor het eerst toen hij hem vroeg om één van zijn ontwerpen, een holle vorm, uit te voeren. De samenwerking was een groot succes en ze besloten samen te blijven werken. Zo werkten er bij Jensen twee ontwerpers waarvan de ontwerpen veel van elkaar verschilden; Georg jensen en Johan Rohde. Het bekendste ontwerp van Rohde is het bestekmodel Acorn.
Harald Nielsen, was de jongere broer van Georg Jensen's derde vrouw, Johanne. Hoewel hij eigenlijk schilder wilde worden, trok het ontwerpen voor Georg Jensen hem. Hij werkte zich op van leerling tot ontwerper en directeur van de smederij. In 1958 werd hij artistiek directeur. Zijn bekendste ontwerp is model Pyramid. Nielsens rol was vooral heel belangrijk na het overlijden van Jensen, hij zorgde dat de kwaliteit hoog bleef en zocht naar nieuw talent. Henning Koppel was zijn beroemdste 'vondst'.
Sigvard Bernadotte, was de zoon van de koning van Zweden en broer van Ingrid, koning moeder van Denemarken. Hij wilde eigenlijk acteur worden maar dat werd niet toegestaan. Hij besloot kunstgeschiedenis te gaan studeren en begon met het ontwerpen van nuttige dingen die stijlvol en mooi waren, niet decoratief zonder doel. Op zijn 23ste begon hij te ontwerpen voor Georg Jensen. Hij ontwierp strakke moderne vormen. Sigvard Bernadotte's bekendste zilver bestekmodel is Bernadotte.
Henning Koppel, het talent wat door Harald Nielsen werd aangesteld maakte opvallend en iconisch werk voor Georg Jensen wat heden ten dagen nog steeds zo modern en vernieuwd oogt!
Dit zijn er maar een paar van een veel groter aantal.
Keuren van Georg Jensen
Gebruikt van 1904-1908
Gebruikt van 1909-1914
Gebruikt van 1910-1925
Gebruikt van 1915-1930
Gebruikt van 1915-1927
Gebruikt van 1925-1932
Gebruikt in de 30er jaren voor gravures
Gebruikt van 1933-1944
Gebruikt van 1945-1951 voor items die in het klein werden verkocht in Kopenhagen