Koningin Juliana


Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina (30 april 1909 - 20 maart 2004) was koningin van Nederland tussen 1948 en 1980. Ze is het enige kind van koningin Wilhelmina en prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin en volbrengt een privé opleiding naast studies internationaal recht aan de Leidse universiteit. In 1937 trouwt ze met de omstreden prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Het koppel heeft 4 dochters: Beatrix (de troonopvolger), Irene, Margriet en Marijke Christine (Christina). 

Juliana koningin in 1948

Juliana bestijgt de troon bij het aftreden van koningin Wilhelmina, in september 1948. Daarvoor neemt ze als regent ook al kort de koninklijke taken over van haar zieke moeder. Dat gebeurt tussen 14 oktober tot 1 december 1947 en op 4 mei 1948. Ondanks tal van koninklijke schandalen (voornamelijk rond Prins Bernhard) en de vele crisissen die haar regeerperiode kent; wordt Juliana geboekstaafd als een geliefd leider.  

Het voornaamste evenement tijdens haar vroege carrière is de onafhankelijkheid van de Indonesische kolonie, waarvoor een gigantische troepenmacht wordt ingezet en die voor Nederland een economische ramp betekent. Koningin Wilhelmina kan het niet meer aanzien en treedt af op 4 september 1948. Op 27 december 1949 is het zo Koningin Juliana die de Indonesische soevereiniteit erkent van op de Amsterdamse Dam. Ze wordt nu "Hoofd der Unie" van de Nederlands-Indonesische Unie (1949/56). Wel worden de Nederlandse Antillen en Suriname in 1954 weer in het Koninkrijk der Nederlanden opgenomen, als gelijken van Nederland.

Watersnoodramp van 1953

Een 2de bepalend evenement van haar beleid is de stormramp van 31 januari 1953, waarbij 30 dijken doorbreken en hele steden meegesleept worden door het water. Het is de zwaarste storm in 500 jaar, met 1800 verdronkenen en tienduizenden getroffenen. Juliana maakt zichzelf onsterfelijk wanneer ze in laarzen en oude jas de modderpoelen doorploegt om gestranden voedsel en kledij te bezorgen. Haar mededogen, begane aard, engagement en rust worden legendarisch.

Die krachtige eigenschappen zorgen er ook voor dat Juliana de vele privé strubbelingen, die even zo vaak leiden tot crisissen van de Oranje monarchie, overleeft. Ze redt het wanneer dochter Irene zich tot het katholicisme bekeert, wanneer dochter Beatrix een voormalige Nazi trouwt, en wanneer Bernhards bedenkelijke gedrag tijdens de Lockheed affaire (deels) op straat wordt geworpen.  

Moeder Juliana

Eén moeilijke passage werkt ze daarbij zelf in de hand en betreft de aanstelling van geloofsgenezer Greet Hofmans. Dochter Christina is namelijk met staar geboren en zo goed als blind. Hoewel dat met de tijd zal verbeteren, en hoewel Christina een gelukkig en getalenteerd kind is; klampt moeder Juliana zich aanvankelijk vast aan Hofmans in de hoop het zicht van haar dochter te herstellen. Hofmans krijgt zo buitensporig veel invloed op Juliana. In 1956 leidt het zelfs tot een tweedeling in het paleis, tussen de vromere hovelingen en de liberale "Bernhard factie". De factie wil Juliana afzetten op basis van religieus fanatisme en als zijnde een staatsgevaarlijke bedreiging van de NAVO. De crisis wordt bezworen door premier Willem Drees, maar Juliana betaalt de prijzen. Hofmans wordt verbannen en Juliana's aanhangers worden gepensioneerd of afgedankt.

Het aftreden en overlijden van Juliana

Koningin Juliana treedt af op 30 april 1980, op haar 71ste verjaardag. Tot ver in de 80 blijft ze zich inspannen voor vele goede doelen. Halfweg de jaren 1990 verslechtert haar gezondheid echter en krijgt ze te kampen met dementie. Vanaf dan zal ze niet meer in het openbaar verschijnen. In 2001 bevestigt Bernhard in een televisieinterview dat zijn echtgenote lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De 94-jarige koningin sterft in haar slaap in Paleis Soestdijk, op 20 maart 2004, als langstlevende vorstin ter wereld.  

Aquamarijn, de favoriete edelsteen van koningin Juliana

Koningin Juliana's favoriete edelsteen was de aquamarijn. Voor haar 21ste verjaardag kreeg ze van haar ouder, koningin Wilhelmina en prins Hendrik een tiara. Deze tiara was gemaakt door De Koninklijke Van Kempen en Begeer in art-deco stijl. De platina tiara was bezet met diamanten en aquamarijnen waarop zeven grote aquamarijnen zijn geplaatst.

Van haar oma, prinses Emma, kreeg Juliana een beeldschoon collier voor haar verjaardag met zeven grote vierkante aquamarijnen. Ook van haar man prins Bernhard kreeg Juliana diverse sieraden bezet met aquamarijnen.

De aquamarijn sieraden van Juliana zijn nog steeds zeer populair bij de prinsessen en koningin Maxima, ze worden regelmatig gedragen.

Zilverwerk met de jaarletter van 1948 gekroond

De jaarletter N van 1948 die werd afgeslagen op groot zilver werd vanaf 1 juli 1948 voorzien van een kroon ter herinnering aan de inhuldiging van Koningin Juliana.

De jaarletter n met kroon ter herinnering van de huldiging van Koningin Juliana kennisbank Zilver.nlJaarletter N voor grootzilver voor en na de huldiging van koningin Juliana kennisbank Zilver.nl

De jaarletter N van 1948 gebruikt voor het groot zilverkeur in Nederland kreeg vanaf 1 juli een kroon.

Lees ook:

Koningin Wilhelmina

Bekijk ook onze collectie:

Gouden aquamarijn sieraden