Delen

Liefdesjuwelen

Sieraden om de liefde te bezegelen

Een van de bekendste drijfveren of redenen om juwelen te schenken aan iemand is de liefde. Sieraden zijn een mooie manier om uit te drukken dat je om de ander geeft, dat je van iemand houdt en dat je bij elkaar hoort. Daarnaast worden sieraden uitgewisseld bij belangrijke gelegenheden in de relatie.

Binnen deze categorie horen bijvoorbeeld vriendschapskettingen met hangers die samen één geheel (bijvoorbeeld een mooi bewerkt hartje) vormen. Het bezegelen van de vriendschap met een vrolijk zilveren sieraad is van alle tijden. 

Gouden liefdesring open hartjes Per Borup Zilver.nl

Gouden ring Open Heart Per Borup, Collectie Zilver.nl

Mama sieraden, vriendschap sieraden, liefdes ketting

Liefdesjuwelen komen dus in allerlei vormen voor. Het kan gaan om complete sieraden, zoals ringen, kettingen en armbanden die bepaalde kenmerken dragen om duidelijk te maken dat liefde het motief is. Maar denk ook eens aan een bedeltje aan (het slotje van) een bestaand sieraad, bijvoorbeeld een gouden hartje. Vaak zijn liefdesjuwelen gepersonaliseerd met beider initialen of met een persoonlijke inscriptie. Dit kan een datum zijn, de eigen namen of een motto... De mogelijkheden zijn eindeloos. Het overkoepelende idee is, dat je altijd een stukje van elkaar bij je hebt in de vorm van een sieraad. 

Gouden liefdesjuwelen

De liefde tussen moeder en kind en vader en kind

De liefde tussen ouders en hun kinderen is zo groot, vader en/of moeder houden van hun kinderen tot de maan en terug. Daarom zijn er speciaal sieraden om deze liefde dichtbij te dragen. Zo zijn er gouden kinderkopjes die gegraveerd kunnen worden met de naam van het kind achterop gegraveerd. Maar er zijn ook sieraden voor vader en zoon en moeder en dochter, de liefde door beide hetzelfde sieraad te dragen.

Sieraden voor kind en mama en kind en papa van little star Kennisbank Zilver.nl

Little Star sieraden voor kind en mama en kind en papa, Collectie Zilver.nl

Trouwringen, een ring heeft geen begin en geen eind, net zoals de liefde zou moeten zijn

De trouwring is een symbool dat twee mensen een vaste relatie hebben. Als het goed is, draag je de trouwring de rest van je leven. Een trouwring kan een eenvoudige gouden 'band' zijn, maar kan ook voorzien zijn van edelstenen zoals diamant of saffier. Sommige trouwringen in het budgetsegment zijn voorzien van goedkopere stenen zoals zirkonia's. Voor de liefde maakt de monetaire waarde van de trouwring uiteraard niet uit. 


De traditie die wij nu kennen waarin twee mensen die gaan trouwen dit bezegelen met een ring, is waarschijnlijk ontstaan in de negende eeuw na Christus. Uit deze tijd stamt het eerste bewijs dat christenen een ring gebruikten bij huwelijksceremonies. Dit was vaak een rijk versierde ring en geen simpele band van edelmetaal. Er was vaak symboliek te zien zoals duiven of twee verstrengelde handen. In die tijd werden de ringen door de Kerk eigenlijk als heidens gezien, mede door dit opvallende uiterlijk en de symboliek, die niet uit de Bijbel kwam.


In de dertiende eeuw werden trouwringen eenvoudiger en kregen de uitstraling die ze tegenwoordig nog steeds hebben. De trouwring is in onze cultuur als het ware een 'symbool van de vereniging van harten'. De trouwring is meestal gemaakt van goud, witgoud of platina, ook komen combinaties van deze materialen voor. Daarnaast is het een optie om een trouwring te voorzien van een edelsteen.


Aan welke vinger draag je nu een trouwring? Volgens een traditie die vermoedelijk afkomstig is van de Romeinen, wordt de trouwring om de linker ringvinger gedragen. Het verhaal gaat dat men dacht dat er een ader door deze vinger liep, de 'Vena Amoris' of de 'Vein of Love'. Deze ader zou direct met het hart in verbinding staan. Uiteraard bleek later met de moderne anatomische kennis dat dit niet klopt, maar deze mythe heeft er wel voor gezorgd dat deze vinger ook zo wordt aangeduid in de westerse wereld: de ringvinger (tussen de middelvinger en de pink). 


Mensen die het christelijk geloof aanhangen dragen de trouwring volgens de traditie aan de ringvinger van de linkerhand. Ook bij niet-christenen wordt deze hand echter vaak gekozen voor de trouwring. De reden hiervoor heeft vermoedelijk te maken met het feit dat veel mensen rechtshandig zijn en de ring aan de linkerhand dus iets minder te verduren krijgt qua slijtage. Ringen van 14- of 18-karaats goud zijn immers vrij buigbaar en aan de 'dominante hand' slijt het sieraad eerder. Ook zit de ring niet in de weg bij het ter hand nemen van een pen of een stuk gereedschap. 

Liefdesjuwelen trouwringen verlovingsringen Kennisbank Zilver.nl

Verlovingsringen

Een verlovingsring is een bijzondere vorm van een liefdesjuweel. In tegenstelling tot de trouwring is de verlovingsring niet altijd deel van een tweetal. 
In veel gevallen vraagt een partner de ander ten huwelijk, waarbij de ring wordt overhandigd en aan de hand van de instemmende partij geplaatst. Dit is meestal niet de trouwring, omdat stellen vaak samen de trouwring uitkiezen en hierbij ook meestal een bij elkaar passende set gekocht wordt. De verlovingsring wordt voor het aanzoek uitgekozen door de persoon die de ander ten huwelijk gaat vragen. . Het scenario met een geknielde houding en gevoelige muziek is vooral afkomstig uit Hollywood films, maar het zorgt voor een prachtig gedenkwaardig moment waar later nog vaak op terug wordt gekeken. 


Verlovingsringen worden meestal gedragen door de vrouw, tegenwoordig iets achterhaalt. Na de huwelijksplechtigheid, als de geliefden ook de trouwringen dragen, verhuist de verlovingsring soms naar de andere hand. Hier zijn verschillende gewoontes voor, die verschillen per cultuur. 


In tegenstelling tot een trouwring is een verlovingsring meestal geen serene band van edelmetaal. Veel verlovingsringen zijn voorzien van een zetting met een of meerdere mooie edelstenen. Hiermee konden vrouwen in het verleden pronken: Niet alleen 'Hij heeft me gevraagd', maar ook: 'Kijk eens wat een joekel van een steen!'
Als er geen aparte verlovingsring wordt uitgekozen en het aanzoek wellicht geen verrassing is, kiezen stellen er ook vaak voor om de trouwring als verlovingsring te dragen. In Nederland is dit heel gebruikelijk. 

Toi & Moi ringen

De Toi & moi ring is een ring met twee edelstenen (bijvoorbeeld diamanten), die staan voor jouzelf en de ander, ook wel een slagring genoemd. Het is een symbolisch sieraad dat symbool staat voor een exclusieve liefdesrelatie. In de ring zijn dus beide personen vertegenwoordigd en hun innige gevoelens voor elkaar. De zetting is niet altijd hetzelfde: soms zijn de edelstenen naast elkaar geplaatst, soms verstrengeld in een zetting van goud of zilver, of zelfs haaks op de lijn van de ring zelf. Wel zijn de stenen meestal even groot. Soms zijn ze verschillend van kleur (bijvoorbeeld een diamant en een saffier), om het samenzijn van twee verschillende mensen te benadrukken. 

Lees ook in ons blog: Een ring als liefdessymbool


De naam komt uit het Frans en betekent feitelijk niet meer dan 'jij en ik'. Een heel persoonlijk sieraad dus, voor mensen die elkaar na staan. 
Een 'toi & moi' ring kan gegeven worden voor Valentijnsdag maar wordt ook vaak gekocht als verlovingsring. Het symboliseert de liefdesband, ook in een relatiefase of situatie waarin trouwen of een samenlevingscontract mogelijk nog niet aan de orde is. Het is zéker geen moderne rage of recent bedenksel, want het concept bestaat al meer dan 100 jaar. Vroeger werden deze ringen bijvoorbeeld gegeven als iemand voor een langere tijd weg ging, bijvoorbeeld naar het front of voor zendingswerk. De ring stond in dat geval voor de hoop en het voornemen dat de relatie toch zou blijven bestaan en dat de twee geliefden in de toekomst weer herenigd zouden worden. 
Mocht de relatie toch stranden, dan werd de ‘toi et moi’ ring vaak teruggegeven aan de schenker en bewaard voor een volgende romantische betrekking. Antieke toi & moi ringen zijn op veilingen vaak zeer geliefd, omdat ze vaak fraaie edelstenen bevatten en waardevast zijn.

Bekijk ook:

De collectie trouwringen van Christian Bauer

collectie gouden

Gouden ringen