Mikimoto

Kokichi Mikimoto (1858-1954)

creëerde in het jaar 1893 met veel succes de eerste gekweekte parel ter wereld. In 1895 kreeg hij patent op de wijze waarop het hem lukte om parels te kweken.

De fascinatie voor parels begon bij Mikimoto al in zijn jonge jaren. In zijn jeugd zag hij de parelduikers terug komen in de haven met hun schatten die hij bewonderde. Later op een pareltentoonstelling zag hij dat deze opgedoken parels kleine oneffenheden hadden, hier begon zijn zoektocht naar het ontwikkelen van de perfecte parel!

In 1888 leende Mikimoto geld om zijn eerste pareloesterkwekerij te starten. Na vele mislukkingen lukte het Mikimoto en zijn vrouw Ume om in 1893 een halfbolvormige parel te kweken waarna ze het proces steeds verder optimaliseerden om er in 1895 een patent op aan te vragen. Pas 12 jaar later lukte het om een perfect ronde parel te kweken.

Foto van Mikimoto de ontdekker van de gekweekte parel kennisbank Zilver.nl

Kokichi Mikimoto

Natuurlijke en gekweekte parels

Natuurlijke parels zijn heel erg moeilijk om te vinden. In de natuur ontstaat er slechts één parel in meer dan duizend oesterschelpen. De vraag was daardoor vele malen groter dan de vangst. Parels zijn immers niet alleen maar gewild, maar ook geliefd vanwege hun decoratieve schoonheid. Pas rond 1920 lukte Mikimoto om zijn parels op commercieel haalbare wijze te kweken. Van de pareloogst is slechts 5% perfect terwijl 50% sterft tijdens het proces en de onvolmaakte parels worden gebruikt in medische supplementen in meer recentelijk in cosmetica. Tegenwoordig mislukt een groot deel van de oogst door de watervervuiing!

Parelboetiek

Na het eerste succes opende Kokichi Mikimoto in het jaar 1899 zijn allereerste parelboetiek in Tokio. ‘Parels kweken en daarmee de nekken van alle vrouwen over de gehele wereld versieren’ was zijn lijfspreuk, en deze uitspraak is ook nu, meer dan 120 jaar later, de leidraad voor dit bekende juwelenhuis. Kokichi Mikimoto zorgde ervoor dat ambachtslieden op weg gingen naar Europa om zich daar de nieuwste technieken in het vervaardigen van juwelen eigen te maken. De combinatie van de Japanse manier van metaalbewerking en de Europese geavanceerde technieken zorgden samen voor de opvallende Mikimoto-stijl. Ook nu blijft het juwelenhuis deze stijl trouw.

Wereldwijde erkenning

Ondanks het feit dat Kokichi Mikimoto gerechtelijk werd aangeklaagd vanwege de vraag of gekweekte parels wel natuurlijke parels zijn, kreeg Kokichi Mikimoto wereldwijde erkenning. De prachtige parelsieraden van zijn hand werden tentoongesteld op internationale beurzen, veel besproken in kranten en afgebeeld in advertenties. Kokichi Mikimoto won het proces in Parijs en vanaf die tijd mogen gekweekte parels worden omschreven als natuurlijke parels. Thomas Edison, een bekende Amerikaanse uitvinder, stak hem een hart onder de riem en verklaarde dat hij slechts twee dingen niet kon namaken in zijn laboratorium, diamanten en parels. Dat Kokichi Mikimoto erin slaagde om een parel te kweken zag hij als een wereldwonder.

gecultiveerde parels in een mosselschelp kennisbank Zilver.nl

Mikimoto Pearl Island

Mikimoto Pearl Island is een klein eilandje in de Ise Bay voor de kust van Toba, het geboorte eiland van Mikimoto. Op het eiland is een winkel/museum gevestigd over de ontdekking van het kweken van parels: Mikimoto Pearl Museum. In de zee rondom het eiland worden Akoya parels gekweekt.

Gekweekte parels = cultivé parels

Het op grote schaal kweken van parels heeft het mogelijk gemaakt dat er nu parelsieraden te koop zijn, met echte parels, die betaalbaar en modieus zijn. Waar vroeger in de goedkopere sieraden glasparels werden gebruikt, worden nu prachtige vaak barokke, echte cultivé parels gebruikt, zo mooi!

Bron:

Wikipedia

Bekijk ook onze collectie:

Gouden parel sieraden

Parelsieraden van Lelune

Zilver met parels