Robijn

Robijn, edelsteen voor de vurige liefde

De naam robijn is van Latijnse woord ruber wat staat voor rood. De chemische samenstelling van robijn is aluminiumoxide met voldoende chroomoxyde om de steen een mooie rode kleur te geven. Een robijn heeft een hardheid van 9 op de schaal van Mohs.

De geschiedenis van de robijn

Er zijn heel veel legenden en verhalen over robijnen en in heilige teksten zoals de bijbel wordt naar de robijn verwezen. Robijn zou één van de stenen zijn die in het borstschild van de Joodse hogepriester zouden zijn verwerkt. In de Hindoestaanse godsdienst staat robijn boven alle andere edelstenen. De echte robijn zoals wij die nu kennen komt weinig voor in oude juwelen men noemde vroeger een rode spinel vaak een robijn. Aan het eind van de 19e eeuw werden de wetenschappelijke classificaties strengen en mocht alleen de rode variant korund nog robijn genoemd worden.

Aan robijnen worden heel veel magische krachten toegedacht zo dacht men dat de robijn voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid zorgde.Ook zou de steen de dager of draagster vrede en voorspoed brengen en beschermen tegen rampen.

Sieraden met robijn in de Kennisbank van Zilver.nl

De vindplaatsen van de robijn

De mooiste robijnen worden al vanaf het begin gevonden in Boven-Birma, ze worden er gevonden in riviergrind en ze worden gewonnen uit kalksteen en calciet rotsen. In deze rotsen hebben ze hoge druk en hitte doorstaan wat waarschijnlijk voor de prachtige rode kleur zorgt.

Ook in Thailand worden robijnen uit mijnen gehaald maar deze zijn minder mooi dan die uit Boven-Birma. In Pakistan worden ook mooi robijnen gewonnen in de Hunza Vallei. Grote bruikbare stenen worden hier niet veel gevonden. De grootste robijnen komen uit Sri Lanka, hier komen ook het merendeel van de sterrobijnen vandaan. En dan Tanzania daar worden de grootste robijnen gewonnen maar deze robijnen zijn ondoorschijnend en meestal niet bruikbaar voor sieraden. In Kenia en Afghanistan worden ook fantastische mooie robijnen gewonnen met heldere rode kleuren.

Er zijn vele beroemde juwelen met robijn

Robijnen worden altijd al door Koninginnen en beroemde mensen gedragen. Zo had Elizabeth Taylor een robijnen en diamanten collier van Cartier en had Wallis Simpson's beter bekend als de Duchess of Windsor een grote verzameling robijnen. En ons huis van Oranje heeft de prachtige Mellerio parure bestaande uit een tiara, een collier, oorbellen armband en een broche.

Bekijk onze collectie:

Robijn sieraden

antieke sieraden