Delen

Robijn

Robijn, edelsteen die symbool staat voor de vurige, ware liefde daarom zitten er in vele verlovingsringen robijnen.

Het rood van de robijn staat ook voor de opofferende moeder. In een oude legende wordt verteld dat een pelikaan ten tijde van voedselgebrek zijn jongen voedt met haar eigen bloed.

Rood staat ook voor koninklijk, zo is de koningsmantel rood en zitten er grote rode stenen in verschillende belangrijke koninklijke kronen.

De naam robijn is van Latijnse woord ruber wat staat voor rood. De chemische samenstelling van robijn is aluminiumoxide met voldoende chroomoxyde om de steen een mooie rode kleur te geven. Een robijn heeft een hardheid van 9 op de schaal van Mohs.

De geschiedenis van de robijn

Er zijn heel veel legenden en verhalen over robijnen en in heilige teksten zoals de bijbel wordt naar de robijn verwezen. Robijn zou één van de stenen zijn die in het borstschild van de Joodse hogepriester zouden zijn verwerkt. In de Hindoestaanse godsdienst staat robijn boven alle andere edelstenen. De echte robijn zoals wij die nu kennen komt weinig voor in oude juwelen men noemde vroeger een rode spinel vaak een robijn. Aan het eind van de 19e eeuw werden de wetenschappelijke classificaties strengen en mocht alleen de rode variant korund nog robijn genoemd worden.

Aan robijnen worden heel veel magische krachten toegedacht zo dacht men dat de robijn voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid zorgde. Ook zou de steen de dager of draagster vrede en voorspoed brengen en beschermen tegen rampen.

Sieraden met robijn in de Kennisbank van Zilver.nl

De vindplaatsen van de robijn

De mooiste robijnen worden al vanaf het begin gevonden in Boven-Birma, ze worden er gevonden in riviergrind en ze worden gewonnen uit kalksteen en calciet rotsen. In deze rotsen hebben ze hoge druk en hitte doorstaan wat waarschijnlijk voor de prachtige rode kleur zorgt.

Ook in Thailand worden robijnen uit mijnen gehaald maar deze zijn minder mooi dan die uit Boven-Birma. In Pakistan worden ook mooi robijnen gewonnen in de Hunza Vallei. Grote bruikbare stenen worden hier niet veel gevonden. De grootste robijnen komen uit Sri Lanka, hier komen ook het merendeel van de sterrobijnen vandaan. En dan Tanzania daar worden de grootste robijnen gewonnen maar deze robijnen zijn ondoorschijnend en meestal niet bruikbaar voor sieraden. In Kenia en Afghanistan worden ook fantastische mooie robijnen gewonnen met heldere rode kleuren.

Er zijn vele beroemde juwelen met robijn

Robijnen worden altijd al door Koninginnen en beroemde mensen gedragen. Zo had Elizabeth Taylor een robijnen en diamanten collier van Cartier en had Wallis Simpson's beter bekend als de Duchess of Windsor een grote verzameling robijnen. En ons huis van Oranje heeft de prachtige Mellerio parure bestaande uit een tiara, een collier, oorbellen armband en een broche.

Koningin Maxima met de robijn parure van Mellerio Kennisbank Zilver.nl

Koningin Maxima met de Mellerio parure bezet met robijnen

De Mellerio parure werd in 1888 door koning Willem III besteld voor de jonge koningin Emma. Het Parijse juweliershuis ontwierp de parure in de Henri-II stijl uit de vroeg 16e eeuw. De robijnen parure werd in 1888 tegelijkertijd met een met robijnen en diamanten bezette waaier afgeleverd op Paleis Het Loo. De koning betaalde er 160.000 gulden voor.

Rood, de kleur van de liefde

In de collectie van het huis van Oranje zit nog een sieradenset bezet met robijnen: de pauwenstaartparure. Deze parure werd in 1897 door koningin Emma besteld bij de Duitse juwelier Eduard Schürmann. De gebruikte robijnen waren afkomstig van de eerste vrouw van koning Willem III, Sophie. De parure bestaat uit een tiara en een collier in art-nouveau stijl die toen in de mode was. De art nouveau had de natuur als inspiratiebron en de pauw was een favoriet motief. Het collier was het spiegelbeeld van de tiara. Beide juwelen zijn door allerlei elementen los te maken op velerlei manieren te dragen. Koningin Juliana schonk de set in 1956 aan haar kleindochter Irene die het zeer regelmatig droeg in vele verschillende combinaties. Na het terugtreden van prinses Irene werd de set een tijd niet gezien maar in 2009 droeg koningin Maxima de tiara gelukkig weer. Sindsdien zijn de tiara en het collier alweer meerdere keren gedragen door Maxima en haar schoonmoeder.

Bekijk onze collectie:

Robijn sieraden

antieke sieraden