In 1976 begon de commerciële productie van zirkonia en het is sindsdien niet meer weg te denken. Zirkonia wordt vooral gezet in zilveren sieraden van trendy sieradenmerken. Zirkonia wordt in alle kleuren van de regenboog gemaakt en gebruikt, ook zijn ze in vele slijpvormen beschikbaar.
De eerst pogingen om een synthetisch kristal te maken werd gedaan door Y. Roulin en R. Collongues in Frankrijk. De pogingen waren veelbelovend maar helaas leverde het alleen maar kleine kristallen op. Rond 1960 bogen wetenschappers onder leiding van Osiko in Rusland zich opnieuw over dit probleem en verbeterde het proces. Hun doorbrak werd in 1973 gepubliceerd en de commerciële productie begon in 1976. Grote producenten van zirkonia zijn: Ceres Corporation, Taiwan Crystal Company Ltd, Swarovski en ICT inc.
Verwar zirkonia niet met de natuurlijke edelsteen zirkoon.
Kubieke zirkoniumkristallen worden gemaakt door poedervormig zirkonium en zirkoniumdioxide samen te smelten en te verhitten tot 5000 graden.
Zirkonia of Cubic zirkonia CZ is een synthetische imitatie van diamant, hij wordt door mensen in een fabriek gemaakt. Het is moeilijk om met het blote oog te zien of een steen in een sieraad zirkonia is of echt diamant. Met een diamanttester is het heel snel duidelijk. Zirkonia wordt kunstmatig gemaakt en is zonder extra toevoegingen helemaal kleurloos zonder insluitsels of onvolmaaktheden.
Zirkonia is een betaalbaar alternatief voor diamant en wordt daarom heel veel gebruikt in zilveren sieraden.
Het onderhoud van je sieraden bezet met zirkonia kun je eenvoudig schoonmaken door ze te weken in een laagje lauw water en dan schoon te borstelen met een zachte (tanden0 borstel. U kunt in het lauwe water ook een bruistablet leggen die normaal gebruikt worden voor het reinigen van een kunstgebit, hierdoor bruist het sieraad schoon. Hierna kunt u het sieraad onder de kraan schoonspoelen en opwrijven met een zachte doek.
Tip! Doe eerst je make-up, bodylotion, parfum en/ of haarspray op en daarna pas je sieraden, zo blijven ze langer mooi.