Antieke diamanten sieraden

Antieke diamanten sieraden 

Antieke gouden sieraden met diamant, mysterieus mooi

In deze groep antieke en occasion gouden sieraden met diamanten in allerlei slijpvormen en zettingen. Sieraden met diamanten uit 2 eeuwen, juwelen met karakter en een verhaal.

Occasion diamant sieraden

De occasion sieraden met diamant zijn vintage, tweede hands en vooral heel mooi, bijzonder en het zijn enkele stuks. Deze sieraden worden door onze goudsmid nagekeken en gepolijst zodat ze er weer als nieuw uitzien en weer jaren meegaan. De prijzen van deze sieraden liggen vaak lager dan van nieuwe diamant sieraden, een fijne bijkomstigheid.

Gespecialiseerd in antieke sieraden

Bij Zilver.nl zijn we gespecialiseerd in het inkopen van antieke en oude sieraden, we hebben ruim 30 jaar ervaring. Kijk eens rond misschien wordt u verliefd op een mooi oud sieraad met briljant of past een parelcollier met een roosdiamanten sluiting beter bij u. Heeft u advies nodig? We hebben u graag! We zijn bereikbaar via de live char, e-mail [email protected] en natuurlijk telefonisch via 020-4033653.

Toont 1 - 22 van de 22 items
    Toont 1 - 22 van de 22 items

    Diamant of briljant en roosdiamanten

    Gouden en zilveren juwelen kunnen bezet zijn met diamanten of briljanten. Althans deze benamingen zijn in de loop van de tijd gebruikelijk geworden. In feite is het materiaal altijd diamant en geven de verschillende slijpvormen er een andere naam aan. Het zou beter zijn om consequent te spreken over roosgeslepen diamant en briljantgeslepen diamant. De eerste is plat van onder en gefacetteerd (van vlakjes voorzien) van boven. Het aantal facetten kan van drie tot meer dan 24 oplopen. Om de schittering te verhogen werd en wordt een roosgeslepen steen op zilverfolie geplaatst. Dientengevolge is zo’n steen altijd in een dichte zetting geplaatst.

    Een briljant geslepen steen heeft een punt van onder en is in totaal geslepen met 58 facetten. Zo’n steen heeft geen zilverfolie nodig en wordt dus geplaatst in een open zetting, waar van alle kanten het licht doorheen kan vallen. Daarnaast zijn er natuurlijk ontelbare fantasieslijpsels, maar uiteindelijk zijn die alle gebaseerd op de twee voorgaande.

    Door Martijn Akkerman, juwelenhistoricus.

    Verschillende slijpvormen van diamant bij Zilver.nl

    De geschiedenis van de diamant

    Diamant werd waarschijnlijk het eerst gebruikt als instrument om andere edelstenen mee bewerkt en gegraveerd. De grote hardheid van diamant maakte hem heel geschikt voor dit doel. De oude Grieken geloofden dat een diamant alleen gebroken kon worden door hem in geitenbloed te weken. Tot aan de 18e eeuw geloofde men dat diamant giftig was. Deze mythe weerhield dieven ervan diamanten te stelen door ze door te slikken! 

    Diamant werd aan de andere kant veel gedragen als amulet om het kwaad, het boze oog, weg te houden. De grote hardheid en de fantastische glans verblinden het kwaad zelfs in de duisternis.

    De vindplaatsen van diamanten

    Diamanten worden het meest gevonden op twee plaatsen. De oudste en meest voorkomende is tussen het grind van hele oude rivierbeddingen waar diamanten door erosie uit de moederrots zijn gekomen. Diamant wordt ook gevonden in gangen van uitgedoofde vulkanen gevonden. Door de hoge druk en de bloedhete lavastromen smelten de stukken koolstof samen en veranderen in diamant. Ze komen vaak wel van 160 kilometer diep mee in de lavastroom naar boven. Diamanten zijn miljoenen jaren oud.

    De eerste diamanten werden ontdekt en gedolven in het Colconda gebied van India en in Borneo. Pas in de 17e eeuw ontdekte men nieuwe vindplaats in de goudmijnen van Brazilië. Hier werden diamanten in grote hoeveelheden gevonden. Deze diamanten kwamen ook naar Europa en werden heel populair.

    In die tijd was diamant nog niet 'Koning der edelstenen', hij stond op nummer 3 na robijn en smaragd. In de 14e tot de 15e eeuw werd het diamantslijpen op commerciële basis ontwikkeld maar dit verliep langzaam omdat het moeilijk was om aan diamanten te komen. In de 16e eeuw nam Jean Baptiste Tavernier van zijn reizen naar het oosten prachtige diamanten mee. 

    pas in 1850 toen de grote, rijke diamantvelden van Zuid-Afrika werden ontdekt konden 'gewone' burgers ook diamanten kopen. Ook Australië was in de 19e eeuw een bekende plek om diamant te delven. Uit Rusland, toen nog de Sovjetunie, kwamen ook heel veel edelstenen waaronder diamanten.

    Waarom is diamant zo duur

    Diamant is zeldzaam en zeldzame dingen zijn duur. Ook worden er heel veel 'slechte', onzuivere diamanten gevonden die door tandartsen en graveurs worden gebruikt. De mooi heldere tenen worden geslepen en in sieraden geplaatst.

    Diamant is kleurloos en pas daardoor bij alle modetrends en kleuren

    Doordat een diamant meestal kleurloos is past hij overal bij, bij alle modekleuren en trends. 

    Bekijk ook onze collectie nieuwe diamanten sieraden

    lees ook in ons blog:

    De beroemdste diamanten, een top 10!

    De magie van diamanten en edelstenen