Akoya parels


Akoya parels: glinsterende perfectie

De Akoya parel is een van de meest geliefde parelsoorten voor sieradenmakers. Het is een gekweekte parel die zijn naam dankt aan de pareloester Pinctada fucata martensii, die ook wel Akoya wordt genoemd in het Japans. Dit staat voor "mijn kind", een liefkozende bijnaam voor deze bijzondere parels. Door het uiterlijk van de kleine, ivoorwitte schelpen zou niemand het vermoeden hebben dat hier prachtige en felbegeerde parels in groeien.

Een akoya parel uit een oester halen kennisbank Zilver.nl

Een klassieke vorm

Het is de prachtige kleur die de Akoya parel zo bijzonder maakt. Deze parels hebben van nature een zuiver, helder, mooi luster: een glans en schittering die van binnenuit komt. Ze reflecteren het licht op een spectaculaire manier en maken ieder sieraad een plezier om te dragen. De parels staan ook bekend om hun perfecte ronde vorm. Daarom wordt de Akoya parel ook wel als het schoolvoorbeeld voor de klassieke parel gezien. De parels hebben een diameter variërend van vier tot negen millimeter. 

Kleurvariaties

Ook de kleur van Akoya parels kan veel verschillen. Het overgrote deel heeft een ingetogen ivoorwitte of crèmekleur. Het is vooral het luster dat deze parels zo speciaal maakt. Toch zijn er ook varianten met een champagnekleurige of lichtroze tint. Des te zeldzamer de kleur, des te hoger de prijs. Het is ook mogelijk om Akoya parels te behandelen, waardoor ze een grijze of zelfs zwarte kleur krijgen.

Gouden sieraden bezet met Akoya parels kennisbank Zilver.nl

De geschiedenis van Akoya parels

Akoya parels werden voor het eerst gekweekt in 1896. Dit werd gedaan door Kokichi Mikimoto, een oesterkweker die geïnteresseerd werd in het kweken en oogsten van parels. Na jaren experimenteren lukte het hem om de perfecte halfronde parel te kweken. Daarna duurde het niet lang voordat de ronde Akoya parel in het leven werd geroepen. De zoutwaterparels werden oorspronkelijk alleen in Japan gekweekt, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om Akoya parels uit Indonesië of China te kopen. Het duurt gemiddeld twee tot vijf jaar om mooie Akoya parels te kweken.

Lees ook in de kennisbank:

Parels

Mikimoto

Bekijk ook de collectie van Zilver.nl:

Gouden parel sieraden