Belle époque

Belle époque, het mooie tijdperk

De periode van 1870 tot 1914 kennen wij als het gouden tijdperk, maar de Fransen en Belgen hadden hun eigen term: belle époque of fin de siecle vrij vertaald de mooie eeuw/tijd. Welvaart stond centraal. De economie floreerde dankzij de industriële revolutie en er was veel oog voor kunst en cultuur. De modewereld groeide uit tot het fenomeen dat het vandaag de dag is, met talloze stijlen die allemaal weer iets unieks te bieden hadden. Al deze schoonheid verdween plotseling toen de Eerste Wereldoorlog om de hoek kwam kijken.

De groei van de middenklasse

Het was de opkomst van de middenklasse die het grote verschil maakte in de belle époque. Voorheen waren leuke uitjes, mooie kleding en opvallende accessoires alleen toegankelijk voor de rijken. Doordat de arbeiders in een steeds betere positie kwamen, konden zij ook geld investeren in mode. Dat betekende dat stijlen zich steeds sneller ontwikkelden. Door de uitvindingen van naaimachines werd kleding ook nog eens betaalbaarder. Ook de uitvinding van het vliegtuig, de radio en de film maakten dit tijdsstuk bijzonder.

De stijl van de belle époque

Tijdens de belle époque maakte de stijl voor vrouwen een grote verandering door. In de eerste jaren waren lange jurken met een S-lijn geliefd, waar uiteraard een korset onder werd gedragen. Aan het begin van de twintigste eeuw kwam er ruimte voor comfortabelere kleding waar vrouwen zich makkelijker in konden bewegen. Zo werd het mantelpak uitgevonden. Mannen droegen vooral kleurrijke pakken, het liefste met sierlijke borduursels. Sobere kleding met ingetogen kleuren hoorde ook in deze periode thuis, afhankelijk van de gelegenheid.

Witgouden strikbroche bezet met briljanten en smaragden Kennisbank Zilver.nl Belle Epoque circa 1900

Belle Epoque sieraden

Wie naar de sieraden uit de belle époque kijkt, zal merken dat deze bijna allemaal geïnspireerd zijn op de designs uit de art nouveau. Soepele lijnen en natuurlijke vormen voerden de boventoon, vaak ook met afbeeldingen die door de natuur waren geïnspireerd. Goud, zilver en platinum waren de norm, meestal aangevuld met kleurrijk emaille. Amber, opaal en hoorn maakten deze kleine kunstwerkjes compleet. Daarnaast was ook koningin Alexandra van het Verenigd Koninkrijk een stijlicoon. Zij droeg vooral lichte sieraden, versierd met diamanten.

Lees ook:

Art Deco

Bekijk ook onze collectie:

Gouden sieraden

Oorbellen

Antieke sieraden