Delen

Emaille

Emaille, een kunst zo mooi

Emaille ontstaat door te emailleren. Hierbij wordt er een gesmolten glazuurlaag aangebracht (glas). De voornaamste redenen hiervoor zijn duurzaamheid (het materiaal gaat levenslang mee) en ter decoratie (het heeft een prachtige glans). Emaille kan in allerlei soorten sieraden worden verwerkt. Je ziet het veel bij halskettingen, ringen en armbanden. De kleur van emaille is sterk en helder, waardoor uw outfit er direct creatief en kunstzinnig uitziet. Een emaille sieraad is goed te combineren met andere sieraden. Als er tijdens het bakproces melk toegevoegd wordt, dan kan het sieraad een nóg mooiere uitstraling krijgen. Bij het emailleren van sieraden worden altijd verschillende kleuren en technieken gebruikt, waardoor u verzekerd bent van een uniek exemplaar.

Zilveren sieraden bezet met emaille Nicole Barr Kennisbank Zilver.nl

Belangrijkste kenmerken van emaille

✔ Duurzaam materiaal
✔ Gaat levenslang mee
✔ Eenvoudig te reinigen

Gouden collier me hanger emaille Art Nouveau Kennisbank Zilver.nl

Gouden hanger 'Libellule" van Philippe Wolfers 1902-1903. Goud, de vleugels bezet met vensteremaille, opaal, robijn en diamant. Collectie Koninklijk Musea voor Kunst en Geschiedenis te Brussel

Geschiedenis van emaille

De oude Egyptenaren hielden zich naar alle waarschijnlijkheid als eerste bezig met het emailleren van voorwerpen, al in de 13e eeuw voor Christus. Dat deden ze vooral om objecten duurzamer en sterker te maken. Een geëmailleerd voorwerp gaat namelijk heel lang mee, vereist geen onderhoud en is gemakkelijk schoon te maken. Ook in de middeleeuwen was deze techniek erg populair. Wel werd het veel toegepast bij Art Nouveau sieraden. Tegenwoordig zijn emaille sieraden weer helemaal terug van weggeweest.

Verschillende emailleertechnieken

  • Champlevé, een Frans woord voor 'verhoogd veld'. In champlevé verwijdert de kunstenaar/ zilver- of goudsmid zilver of goud door het metaal te snijden, te hameren of te stempelen. Het glazuur wordt vervolgens laag voor laag opgebouwd, waardoor elk design een rije kleurdiepte krijgt.
  • Vensteremaille of Plique á Jour, een Franse term voor een 'glimp van de dag' is een bijzonder moeilijke techniek waarbij doorschijnende glazuurkleur wordt opgehangen tussen draden van goud of zilver. Hierdoor kan het licht doordringen en de kleuren verlichten met dezelfde schittering als een glas in lood raam dat in zonlicht wordt gezien.
  • Cloisonné
  • Enfoncé
  • Email peint
  • Basse taille email, dit is Frans voor laag uitgesneden en beschrijft een techniek waarbij het gouden of zilveren oppervlak is gegraveerd met een speciaal ontworpen patroon. Het ontwerp wordt daarna bedekt met doorschijnend glazuur waardoor het patroon te zien is en een diepere dimensie krijgt.

Beeldschone broche met vensteremaille Nicole Barr kennisbank Zilver.nl

Een voorbeeld van vensteremaille bij een zilveren libel broche van Nicole Barr

Bekende zilversmeden die met emaille werkten

  • Johannes Blinxma
  • C.J. Begeer
  • jan Eisenloeffel
  • Gustav Beran

Emaille op lepeltjes van Gustav Beran Kennisbank Zilver.nl

Zilveren theelepels met emaille naar ontwerp van Gustav Beran.

Ook zilveren poederdoosjes hadden soms een deksel met prachtige emaille voorstellingen.

Antieke zilveren poederdoos met emaille Kennisbank Zilver.nl

Bekende goudsmeden die met emaille werkten:

  • Carl Fabergé
  • René Lalique
  • Lodewijk Willem van Kooten
  • Philippe Wolfers
  • Georges Fouguet

Lalique hanger met emaille Kennisbank Zilver.nl

Gouden broche met emaille van René Lalique, Collectie Het Rijksmuseum

Bekijk ook de collectie sieraden met emaille van:

Tatiana Fabergé

Nicole Barr

en de zilveren miniaturen met emaille van Saturno ware kunstwerkjes