Jade

Jade is een edelsteen met een smaragdgroene tot lichtgroene of zelfs geelachtige kleur. Ook komt jade voor in de kleuren bruin en paars. De paarse jade wordt ook wel lavendel jade genoemd. De edelsteen is doorschijnend tot ondoorzichtig en heeft een glanzende glasachtige buitenlaag. Jade is een zeer sterke steensoort. De belangrijkste leveranciers van Jade zijn de landen China en Birma. Ook in onder andere Australië en Nieuw-Zeeland, de VS en Rusland wordt jade gewonnen.

De hardheid van jade op de schaal van Mohs is 6 a 7.

Gouden oorbellen koraal bloemen en jade blaadjes Kennisbank Zilver.nl

Gouden oorbellen met roosjes van koraal en blaadjes van groen jade, Collectie Zilver.nl

Jade symbool van China


Jade staat bekend als het symbool van China. Vanuit dat land heeft het heel Azië veroverd, waarna het ook in Europa en daarbuiten een populaire edelsteen werd. De eerste winning van jade vond vermoedelijk al rond 6000 jaar voor Christus plaats. De oude Chinezen associeerden Jade met onsterfelijkheid en een manier om een verbinding te maken tussen hemel en aarde.

Twee verschillende vormen jade


Jade bestaat in twee vormen: jadeïet en nefriet. Beide vormen werden tot eind 19e eeuw als jade bestempeld. Een Franse mineraloog ontdekte dat er verschillen bestaan, ondanks een vergelijkbaar uiterlijk en eigenschappen. Jadeïet wordt vooral gewonnen in de kleuren groen en blauw, maar ook bruinachtige, paarse tinten, geel en rood komen voor. Nefriet komt vooral voor in groen, grijs, geel, wit en bruin. Als gevolg van oxidatie zitten er soms sierlijke strepen in de edelsteen. 

Verschillende kleuren jade Kennisbank Zilver.nl

Maison Tatiana Fabergé hangers met verschillende kleuren hangers.

Natuurlijke look en gevoel


Jade voelt zijdeachtig aan. Hoewel het de indruk geeft dat de edelsteen vrij zacht is, is het tegendeel waar. Jade staat bekend als een van de hardste edelsteensoorten ter wereld. Het is zelfs breukvaster dan bewerkte diamant. Jade is de afgelopen jaren als sieraad erg populair geworden. Het wordt verwerkt in onder andere halskettingen en armbanden. De natuurlijke look van jade is perfect te combineren met kleding en staat mooi bij de huid.

Jade een echte blikvanger in sieraden


In sieraden en juwelen wordt jade met een diepe kleur en een mooie doorzichtigheid veel toegepast. Ook de afwerking van de jade maakt de edelsteen tot een echte blikvanger. Een heldere smaragdkleur (groen) is erg gewild. Ook gevlekte patronen, aders en spikkels geven sommige stenen een uniek karakter, wat het sieraad nog exclusiever maakt. Jade elementen maken vaak onderdeel uit van zilveren hangers, kettingen, oorbellen en ringen. De meest voorkomende kleur jade is heldergroen, waarin de oorspronkelijke tekeningen nog herkenbaar zijn, of egaal groen zijn. Ook de witte en paarse jade geven een sieraad een unieke uitstraling.

Bekijk onze collectie:

LeLune

Gouden sieraden