Rhodium (ook wel rodium genoemd) is een zeldzaam, zilverwit edelmetaal met een prachtige glans. Rhodium is afkomstig uit de platinagroep en is ongeveer net zo hard als chroom. Door zilveren sieraden te voorzien van een rhodium toplaag worden ze sterker. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen krassen en worden ze minder snel dof. Een rhodium plating zorgt er dus voor dat de drager of draagster veel langer plezier heeft van de zilveren sieraden. Een laagje rhodium geeft zilveren sieraden bovendien een schitterende zilverwitte glans. De coating is doorgaans dunner dan een duizendste millimeter. Niet alleen sieraden, maar ook zilveren voorwerpen kunnen gerhodineerd worden.
Zilveren sieraden kunnen ineens een zwarte aanslag krijgen. Dit proces heet oxidatie en is vergelijkbaar met het laagje bruine roest dat op gewoon metaal verschijnt. Het verkleuren van zilver is een natuurlijk proces dat bij alle zilvergehaltes kan voorkomen. Het is niet schadelijk voor de sieraden en degene die ze draagt, maar echt mooi is het natuurlijk niet. De zwarte aanslag ontstaat doordat het zilver in contact komt met materialen die zwavel bevatten. Zwavel komt onder andere voor in elastiek, wol, rubber, parfums, bodylotions en make-up. Maar zwavel bevindt zich ook gewoon in de lucht. De natuurlijke oliën in de huid en zweet veroorzaken tevens een reactie met zilver. Door zilveren sieraden te rhodineren, wordt voorkomen dat ze gaan oxideren en verkleuren. Een laagje rhodium zorgt er dus voor dat allerlei invloeden van buitenaf het zilver niet kunnen aantasten. Omgekeerd is dit ook het geval en daarom zijn gerhodineerde sieraden ook geschikt voor mensen die allergisch zijn voor zilver.
Het onderhoud van gerhodineerde zilveren sieraden is eenvoudig. Ze zijn te reinigen door ze enkele minuten in een badje met heet water te leggen en vervolgens zorgvuldig droog te wrijven met een katoenen doek. Het gebruik van chemische reinigingsmiddelen is sterk af te raden, omdat het rhodium hierdoor aangetast kan worden. Hoewel rhodium een keihard materiaal is, kan het aangebrachte laagje na verloop van tijd toch slijten. Dit is allemaal afhankelijk van de frequentie waarmee een sieraad gedragen wordt. Zo zal het laagje rhodium van een dagelijks gedragen ring sneller slijten dan van een collier dat zelden gebruikt wordt. Indien nodig kan een rhodium plating altijd weer opnieuw worden aangebracht.
Bekijk de gerhodineerde zilveren sieraden van:
Rhodineren heeft niet echt nadelen maar we sommen toch enkele punten op:
Natuurlijk slijt de laag rhodium na verloop van tijd en zal het zilver toch aan gaan slaan, er blijft dan natuurlijk gewoon een prachtig zilver sieraad over wat met een beetje zilverpoets en een zachte doek zo weer glanzend is.
Het laagje rhodium geeft het sieraad één egale kleur. Sieraden met markasiet en onder andere de sieraden van Giovanni Raspini worden niet gerhodineerd. Deze sieradenmerken vinden juist het contrast, het leven in het metaal zilver, mooier dan de niet 'levende' glans van rhodium. Giovanni Raspini ontwerp juist sieraden van zilvern waarbij de verschillende kleuren van zilver en het verkleuren zorgen voor contrast en extra gevoel.
Bekijk de collectie sieraden zonder rhodium van:
De sieraden van Lapponia ondergaan weer een andere laatste behandeling en dat is een bad in zuiver zilver. Dit badje geeft deze Finse design sieraden de glans waar ze zo bekend om zijn. Ook dit laagje slijt er na verloop van vele jaren draag plezier af maar met een nieuwe oppervlakte behandeling worden deze sieraden weer als nieuw.
Bekijk de sieraden van Lapponia