Zaterdag 14 en 21 december is onze winkel extra geopend!
Zoetwaterparels zijn parels gekweekt in mosselen in zoetwater. Gekweekte parels ontstaan in gecontroleerde omstandigheden, onder toezicht van een mossel- of oesterkweker. Daarbij kunnen 2 soorten (tweekleppige) weekdieren gebruikt worden: de zoutwater-pareloester of de zoetwater-riviermossel. Ook de kweekparels worden in 2 groepen verdeeld: parels met kern en zoetwaterparels zonder kern.
Tot de eerste groep behoren o.a. Akoya en de Edison parel. Parels worden hier gekweekt met een kern in een oester, meestal per stuk, zodat het aantal parels beperkt blijft. Bovendien kan het tot 7 jaar duren vooraleer een parel kan worden geoogst (Edison parel). Het proces werd ontwikkeld door William Saville-Kent, een Engelse bioloog, die de Japanse Tatsuhei Mise en Tokichi Nishikawa opleidde. Japan behoudt in de parelkweekcultuur dan ook een bijzondere, historische positie, als pionier.
Zoetwaterparels zonder kern, zoals de Biwa of Chinese parels, behoren tot de tweede categorie. Aangezien ze zonder kern gekweekt worden, kunnen er meerdere parels per keer geoogst worden (24-50). Gekweekte zoetwaterparels komen dus vaak voor, veel vaker dan hun zoute tegenhangers. De productie vindt daarbij welhaast volledig in China plaats, hoewel er ook in de USA en Japan op beperkte schaal gekweekt wordt.
Voor de kweek wordt eerst en vooral een geschikte donor gezocht, waarbij men vervolgens weefsel uit de mantel snijdt. Het snijdsel is een vierkant met zijden van 3 mm, die door een technicus in de mosselkleppen gestoken worden. Dit stukje weefsel irriteert de mossel waardoor deze laagjes parelmoer om het weefsel gaat afzetten woordoor de parel ontstaat, het weefsel lost in de parel op. Het aantal entingen hangt af van de mossel. In de jaren 1970/80 werkte men bijvoorbeeld vooral met de hanekamparelmossel (Cristaria plicata), die wel 50 entingen kan opnemen en zo enorm veel parels produceert, zij het van mindere kwaliteit — de zogenaamde "Rice Krispie" (rijstkorrel) parels. Ondertussen wordt vooral de driehoeksschelpmossel (Hyriopsis cumingii) gebruikt, waarvan de driehoekige schaal minder parels produceert (24/32 uit 12/16 entingen), maar van betere kwaliteit.
Door het ontbreken van een kern zijn zoetwaterparels maar zelden echt rond, ze zijn meestal iets barok tot heel grillig met kleine putjes. Zoetwaterparels zijn gemaakt van massief parelmoer in tegenstelling tot de gekweekte zoutwaterparels waar altijd een kern in geplaatst is.
Men koopt zoetwaterparels meestal in de schaal. Na de oogst worden ze gesorteerd op basis van grootte en vorm. Om ze aan groothandels aan te bieden, verbindt men tot slot de parels in strengen en de strengen in zogenaamde Hanks (5 tot 10 strengen).
Zoutwaterparels zijn meestal door de natuur gekleurd. Zoetwaterparels komen van nature voor in ivoorwit, zalm, roze en bleek wit, alle andere beschikbare kleuren krijgt de parel door een behandeling door de mens. Een gedeelte van de pareloogst mislukt de afgelopen decennia door de vervuiling van het water, de kleur van de parels is dan niet mooi genoeg voor de verkoop.
Een parel is een natuurproduct wat extra mooi wordt en blijft als ze veel gedragen worden. De vetstoffen van de huid geven de parels extra glans. Pas op met parfum, haarlak, creme en allerlei andere chemische middelen dat vinden parels niet fijn. Doe daarom uw parels altijd als laatste aan/om van uw outfit. De glans van de parels straalt altijd uit op zijn draagster, dus heb je, je dag niet, af kun je wel wat extra glans gebruiken dan zijn parels een uitkomst!
In vroegere tijden had men aan het Franse hof gezonde volksvrouwen in dienst om de koninklijke parels te dragen als de koningin dat niet deed. Zo behielden de parels hun betoverende glans.
De parel liefhebbers van nu weten niet beter dan dat er parels in overvloed verkrijgbaar zijn. Dat hebben we onder andere te danken aan de Japanse Kohichi Mikimoto, die het lukte om parels in oesters te kweken en ze in 1921 op de juwelenbeurs in Parijs presenteerde.
In de loop van de 20ste eeuw is mede daardoor veel verandert in de parelindustrie, de prijzen kelderden door de grote productie van zoetwaterparels in China. Er werden zelfs rijstkorrel parelcolliers cadeau gegeven bij abonnementen op tijdschriften! Wij raakten het vertrouwen in parels kwijt, we snapten de ontwikkelingen niet meer helemaal. Tijdens een opfris cursus die we volgden bij het Nederlands Edelsteen Laboratorium (het Nel) te Leiden legden we onze twijfel voor aan Hanco Zwaan, edelsteen deskundige. Hanco snapte onze twijfel wel maar vertelde ons dat er eigenlijk niets is aan te merken op goed gekweekte zoetwaterparels. We hebben er een ingelaste ochtend aan besteed om de zoetwaterparel 'door te lichten' en inderdaad op een röntgenfoto was te zien dat de zoetwaterparel door en door gemaakt is van laagjes parelmoer.
Natuurlijk zijn er slecht gekweekte zoetwaterparels en hele mooie zoetwaterparels met een diep luster. Door de toenamen van het kweken van zoetwaterparels zijn de prijzen lager geworden waardoor het nu mogelijk is om prachtige parelsieraden aan te schaffen voor een leuke prijs.
Er zijn in de loop van de eeuwen ook veel 'parels' gemaakt die niet in een oester of mossel zijn gevonden of gekweekt. Dit zijn 'parels' die in een fabriek worden gemaakt vaak met een glazen kern die vervolgens meerdere keren wordt ondergedompeld in een parelachtige vloeistof. Ook worden er 'parels' gemaakt van gemalen parelmoer.
Lees ook in ons blog: De magie van parels, een organische stof uit een schelp
Bekijk ook de collectie:
modieuze parelsieraden van LeLune