Haags lofje zilver bestek oud en nieuw
U bent natuurlijk ook van harte welkom om het Haags lofje zilveren bestek bij ons in de winkel te komen bekijken.
Vanaf ongeveer 1870 is Van Kempen begonnen met het maken van tafelzilver in model Haags lofje. In de 19e eeuw was het lofje klein en de vorken hadden rechte schouders. In de loop van de 20ste eeuw werd het lofje steeds groter en kwamen er ook vorken met ronde schouders. Er waren vele zilversmeden die bestek maakten in Model Haags lofje; Gerritsen te Zeist, De Gebroeders Huisman te Schoonhoven, Begeer te Utrecht, H. Hooijkaas te Schoonhoven, De Zilverfabriek te Voorschoten en Gerritsen & Van Kempen zijn enkele grote namen.
Model Haags lofje kreeg bij Gerritsen & Van Kempen het model nummer 1, niet vreemd als je bedenkt dat dit model al een eeuw het meeste verkochte bestekmodel is bij de Koninklijke! Het Haags lofje zilver bestek waarvan de vorken ronde schouders hadden werd verkocht als model VK9. Gerritsen & Van Kempen maakten rond 1935 ook een veel op Haags lofje lijkend model, model 900, bij dit model is het lofje meer een nokje.
In deze periode werden er cassettes gemaakt met 200 en 300 stuks zilver bestek en schepwerk. Voor werkelijk elk gerecht werd er een schep bedacht, zo zijn er; sardinevorkjes, spiegeleischeppen, eierlepeltjes, aspergetangen en 1 persoons tangetjes, visbestekken in 2 en 3 maten, gebaksvorken in drie maten en veel meer. Het grote assortiment aan schepwerk maakt het verzamelen van tafelzilver in model Haags lofje extra leuk.
Haags lofje tafelzilver is nog steeds het paradepaardje van de Koninklijke van Kempen & Begeer.
Bekijk onze collectie nieuw Haags lofje zilver bestek