Delen

Malachiet

Malachiet, een fantastisch getekend mineraal

De naam malachiet is afgeleid van het Griekse malakhe of malake, wat de naam is van de plant kaasjeskruid. Door de groene kleur, het uiterlijk en de bittere smaak van het mineraal is het waarschijnlijk naar dit kruid genoemd. Bij inwendig gebruik is malachiet giftig maar wij zien deze prachtige edelsteen ook liever gezet in sieraden. De hardheid op de schaal van Mohs van malachiet is 3,5 - 4,5. 

Geschiedenis van malachiet

Malachiet werd als kraal geslepen al gebruikt door de oude Egyptenaren. Er zijn er een aantal bewaard gebleven en deze dateren van 1500 voor Christus. De edelstenen werden in Europa als talisman gebruikt die kinderen moesten beschermen tegen het kwaad. Als de malachiet cabochon werd geslepen leek de steen door de inwendige lijntjes op een oog, dit was het toezicht houdende oog dat kwade geesten wegjaagden bij de wieg en kleine kinderen.

Van Anna Paulowna, een dochter van tsaar Paul I van Rusland, die in 1816 in het huwelijk trad met Willem II is bekend dat ze dol was op voorwerpen bezet met malachiet. Ze schreef graag en ontvangt dan ook veel geschenken voor op haar schrijftafel, velen bezet met malachiet. Haar Russische familie verwende haar graag en veel met mooie schrijfwaren.

Malachiet schrijfwaren van Anna Paulowna Kennisbank Zilver.nl

Foto met toestemming gemaakt tijdens een bezoek aan Paleis het Noordeinde, Koninklijke verzamelingen

Vindplaatsen van malachiet

Malachiet wordt op veel plaatsen gevonden, momenteel zijn de mijnen van Zaïre in Afrika de belangrijkste. De mijnen in Mednoroudiansk in Rusland waren jarenlang de grootste malachiet leveranciers. Hier werden stukken gewonnen van meer dan 50 ton. Ook malachiet uit Zambia en Namibië is het noemen waard.

Bekijk ook onze collectie sieraden van:

Tatiana Fabergé

Antieke sieraden