Antieke zilveren koektrommels

Antieke zilveren koektrommels 

Zilveren koektrommels, een sieraad op tafel

De Nederlandse zilversmeden maakten zilveren trommels met een rustieke, chique uitstraling die nog steeds zeer bruikbaar zijn, want "een koekje erbij" is van alle tijden. Zilveren koektrommels werden vroeger meestal als stel gemaakt; een rechthoekige trommel voor oublies -(opgerolde wafeltjes) en een ronde trommel voor beschuiten.

De zilveren koektrommels kwamen aan het eind van de maaltijd op tafel,

Rond 1800 komt het gebruik van zilveren desserttrommel of koektrommel in gebruik. Lekkernijen bleven vers en werden geserveerd uit een enkele koektrommel of uit een stel zilveren trommels. 

Toont 1 - 6 van de 6 items
    Toont 1 - 6 van de 6 items

    De geschiedenis van de zilveren koektrommel

    Door de verandering in eet- en drinkgewoonten werden er zo rond 1780 vele nieuwe zilveren gebruiksvoorwerpen gemaakt waaronder de zilveren desserttrommels. De zilveren trommels veelal als stel gemaakt; een rechthoekige trommel die voor oublies - opgerolde wafeltjes diende, en een ronde met daarin beschuiten.

    Zilveren koektrommels zijn typisch Nederlands

    In geen enkel ander land werden er trommels in deze vorm gemaakt, de zilveren koektrommel is een typisch Nederlands gebruiksvoorwerp. De trommels kwamen op tafel aan het eind van de maaltijd tijdens het dessert. Koekjes en beschuiten waren in die tijd luxe nagerechten. Deze vroege exemplaren werden zwaar uitgevoerd in strakke gladde vormen, vaak afgezet met een parel- of koordrand. De oudste trommel werd gemaakt door de Amsterdamse zilversmid Frederik Manicus en dateert uit 1775.

    Een koekje erbij?

    Rond 1820 kwam het 's middags drinken van koffie- en/of thee op gang en gebruikte mens de trommels om er tijdens dit ritueel koektjes uit te serveren. Waarschijnlijk werden daardoor, in deze periode, de trommels vaak verkocht op een bijpassend zilveren blad of met twee afzonderlijke zilveren blaadjes. Men zette ze niet alleen op tafel maar ze werden ook doorgegeven om er een koekje uit te kiezen. De naam desserttrommel veranderde langzamerhand in koektrommel. De Nederlandse zilversmeden maakten koektrommels van zeer hoge kwaliteit die perfect sloten en nu nog sluiten, zodat de koekjes lang vers bleven.

    De afmetingen van de zilveren koektrommels

    De vorm en de afmeting van de zilveren trommels is in de loop van de eeuwen niet veranderd; wat mooi is , blijft mooi! Wel zijn er diverse versieringen gebruikt waaraan de periode is af te lezen. De trommels uit het begin van de 19e eeuw zijn vaak glad en sober met soms een eenvoudige gravering. Later in de Biedermeier periode zijn de trommels frivoler met bolle buiken, rondere vormen en werden er bloemgraveringen op aangebracht. 

    Aan het begin van de 20ste eeuw werd de stijl van de koektrommels weer sober en glad meestal zijn deze trommels alleen afgezet met een filet- of een parelrand. De koektrommels worden in die periode vaak los verkocht. Ook zijn er gehamerde Art Deco koektrommels gemaakt, al kom je die niet zo vaak tegen.

    Zilveren bolletjestrommeltje

    In de eerste helft van de 20ste eeuw verschijnt er een kleine versie van de koektrommel, de bolletjestrommel. Dit mooie kleine zilveren trommeltje met een diameter van ongeveer 7 a 8 cm werd op tafel gezet met bolletjes pepermunt of de iets duurdere pepermuntkussentjes. Van pepermunt was bekend  dat het goed was voor de spijsvertering en het had een krampwerende werking wat erg fijn was na een stevige maaltijd! 

    Bekijk ook;

    de collectie zilveren brood en bonbonmanden

    de collectie antieke zilveren kandelaars

    de collectie zilveren flessenbakken