Zilveren brood en bonbonmanden

Zilveren brood en bonbonmanden 

Zilveren broodmanden en bonbonmanden

Zilveren broodmanden en bonbonmanden zijn bekend vanaf het midden van de 18e eeuw. De manden stonden op tafel bij broodmaaltijden, ontbijt, bij het dessert en ook tijdens het drinken van koffie of thee. In de 18e eeuw waren de zilveren manden vaak druk bewerkt maar aan het eind van de eeuw werden ze gladder en strakker. In deze periode verschijnen er zilveren manden op een voet met een zilveren hengsel. Ook de zogenaamde 'spijlenmand' doet zijn intrede, een mand met een 'lijf' gemaakt van stevige zilveren draden.

Antieke zilveren mand

Een antieke zilveren broodmand, bonbonmand of soezenmand is een sieraad op tafel. De prijs van de manden staat niet in verhouding met het vakmanschap en de vele uren die eraan gewerkt zijn. Een zilveren mand is duurzaam en een aankoop die generaties meegaat.

Lees verder aan de onderzijde van de pagina.

per pagina
Toont 1 - 24 van de 35 items
Toont 1 - 24 van de 35 items

Kleine zilveren broodmand

Ook een kleiner formaat broodmand, de zilveren cakemand komt op tafel te staan, een elegante verschijning. Aan het eind van de 19e eeuw, begin 20ste eeuw zijn de manden nog steeds heel populair en worden er vele fijn uitgezaagde manden gemaakt.

Zilveren schaal

In de Art Deco periode zijn er ook dichte manden gemaakt met een hamerslag.

De zilvermerken op een broodmand of bonbonmand

De Nederlandse waarborg van goud en zilver is altijd streng geweest. Als een stuk zilverwerk uit verschillende delen bestond of bestaat dan diende ieder onderdeel voorzien te zijn van een zilvermerk. Een zilveren broodmand of bonbonmandje werd vroeger met de hand gemaakt en bestond uit twee wanden, een bodem en vaak handvatten welke onzichtbaar aan elkaar werden gezet. De waarborg sloeg dan de vier keuren van het Nederlands groot zilverkeur af verdeelt over de 3 of vier onderdelen.

Bijvoorbeeld op een zilveren mand op pootjes met handvatten staat er een zilvermerk op een pootje, één op de bodem, één op een spijl van een zijwand en een keur midden op de strik van het handvat. Deze manier van keuren laat direct zien dat de mand met de hand is gemaakt.

Lees ook in het Blog van Zilver.nl:

Zilveren broodmand uit één stuk of drie