Breipenhouder schedes

Breipenhouder schedes 

De zilveren breipenhouder en de zilveren breipenschede.


De zilveren breipenschede was een 'extra handje' bij het breien, de schede werd onder de gordelriem of onder de schorteband gestoken, de breipen werd boven in de schede geschoven en zo was er een hand vrij om de draad over de pen te schuiven.

De zilveren breipenhouders werden gebruikt om het breiwerk in op te ruimen zonder dat er een steek viel. Het breiwerk werk in de houder geschoven, de schuifdop dichtgeschoven en zo kon het breiwerk niet beschadigen.

Toont 1 - 13 van de 13 items
Toont 1 - 13 van de 13 items

De zilveren breipenschede

De breipenschede of het breihout is een handig hulp bij het breien die bijna helemaal in onbruik is geraakt. Alleen in Staphorst wordt de breischede door sommige dames nog gebruikt. Het is een soort kokertje wat taps toeloopt wat in de broekband werd gestoken. Bovenin de schede zit een gaatje waar dan de breinaald ingestoken kon worden zodat de rechterhand bij het breien gemakkelijk de draad kon hanteren. Aan de zilveren breischedes zit vaak een speld waarmee men ze vast kon prikken of een oogje zodat ze aan het naaituig gehangen konden worden. Deze zilveren schede's zijn gemaakt van zilveren plaatjes waarin bandmotieven zijn aangebracht. Deze werden dan later aan elkaar gesoldeerd, vaak in meerdere gedeelten. De schede's zijn gemaakt vanaf het begin van de 18e eeuw. Breipenschedes zijn gemaakt van: hout, ivoor, leer, been, zilver en goud. Ook combinaties van deze materialen komen voor. Heel bijzonder vind ik de schede's gemaakt van de schachten van vogelveren gevlochten met koperdraad om een houten basis met zilveren monturen.

Bekijk ook;

de collectie zilveren naaischaren

de collectie zilveren centimeterhouders