Vingerhoedjes zilver goud

Vingerhoedjes zilver goud 

Oude en antiek zilveren en gouden vingerhoeden bij zilver.nl 

De vingerhoed is zeer geliefd verzamelobject en dat is niet zomaar, vingerhoedjes zijn er in vele materialen en met alle soorten versieringen. Vingerhoeden worden al eeuwen gemaakt en gebruikt. Ook zijn er tussen 1790 en 1830 zilveren naairingen gemaakt. Ook zijn er vele gouden en zilveren vingerhoeden gemaakt als souvenir, aandenken of voor bijzondere vaak histrische gebeurtenissen/

Toont 1 - 16 van de 16 items
Toont 1 - 16 van de 16 items

De geschiedenis van de zilveren vingerhoed

De oudste Hollands zilveren vingerhoed dateert uit de 16e eeuw. Hoewel de zilversmeden van hoger af werd opgegeven om al het zilver te keuren met drie zilvermerken werd dat bijna nergens gedaan. De zilveren vingerhoeden waren lichter dan 30 gram en hoefde men niet verplicht te keuren. De meisjes en dames uit die tijd waren ijverige handwerksters en als de zilveren vingerhoed versleten was en vol spelden gaatjes zat werd de vingerhoed vaak omgesmolten en werd en een nieuwe vingerhoed gekocht. In de 17e eeuw nam het gebruik van de zilveren vingerhoed toe. Friese, Amsterdamse en Schoonhovense zilversmeden maakten vele zilveren vingerhoeden met diverse patroontjes. De Schoonhovense zilversmeden reisden door Nederland en Belgie om hun zilverwaren aan de man en vrouw te brengen.Op schilderijen uit de 17e en 18e eeuw zijn vaak dames geschilderd met hun naaiwerk en hun zilveren en gouden naaigerei, dit leert ons veel over het gebruik uit die periode. In de tweede helft van de 18e eeuw nam de vraag naar klein zilver toe waaronder zilver naaigerei zoals naairingen, vingerhoedhuisjes, breischedes en naaituigjes. Ook in de 19e eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw zijn er nog vele zilveren vingerhoeden en naairingen gemaakt. De zilveren en gouden vingerhoeden vormen een boeiend verzamelgebied.

Engelse zilveren vingerhoeden 

Ook in Engeland zijn eeuwen lang zilveren vingerhoeden gemaakt en waren er zilversmeden gespecialiseerd in het maken van zilveren en gouden vingerhoeden. Bekende vingerhoed specialisten waren; Charles Horner, Griffith & Sons, James Fenton en James Swann. De firma James Swann werd James Swann & zoon in 1922, de zilverfabriek is gesloten in 2005. Er is een boek verschenen over de vingerhoeden die in deze zilverfabriek werden gemaakt door Norma Spicer 'James Swann (&Son) makers of Gold & silver thimbles 1887- present'.