Zilveren chatelaines

Zilveren chatelaines 

Er zijn 6 producten

De chatelaine of signettenketting is omstreeks het laatste kwart van de 18e eeuw in de mode gekomen.

Mannen op het platteland en in de visserij begonnen met het dragen van kettinkjes met aanhangsels aan hun zakhorloge. Het zakhorloge werd in de broekzak gedragen en de chatelaine met daaraan de horlogesleutel en andere accessoires hing uit de broekzak naar beneden.

Naast de horlogesleutel hingen er allerlei andere bedeltjes aan de kettinkjes die vaak betrekking hadden op het beroep van de drager. Aan de 18e eeuwse zilveren chatelaines zijn we vele verschillende bedels tegengekomen zoals; een zeilschip, een roskam, een manenkam, zilveren muntjes, een cachet, een miniatuur ploeg en meer.

Toont 1 - 6 van de 6 items
Toont 1 - 6 van de 6 items

Er zijn twee soorten zilveren chatelaines of signettenkettingen.

De ene vorm is een platte zilveren chatelaine bestaande uit 3 of 5 zilveren jasseroncolliers die iets voorbij het midden vastzitten aan een plat vierkant plaatje met een afbeelding in de vorm van een bloemenmand, een schip, een boederij, een koe of een knop waaronder korte kettinkjes met daaraan de horlogesleutel en bedels, aan de andere zijde het oog om het zakhorloge aan te bevestigen. Bij de tweede soort zitten de jasseroncolliers samengepakt in één of twee zilveren ronde bollen die verschoven kan worden, aan de boven- en onderzijde zit een ring, de ene voor het zakhorloge de andere voor de horlogesleutel en twee signetten. 

Het verschil tussen een oude en een nieuwe zilveren chatelaine

Het verschil tussen een oude en een nieuwe zilveren chatelaine is natuurlijk te zien aan de zilverkeuren maar er zijn nog andere aanwijzingen. Bij de nieuwe zilveren chatelaine kan de zilveren horlogesleutel niet draaien, dit is dus een sierhanger want hiermee kan het zakhorloge niet worden opgedraaid. Aanwijzing nummer twee zijn de zilveren jasseroncolliers die vroeger altijd per twee ronde schakels aan elkaar vastzaten, bij de nieuwe jasseroncollier zitten alle schakels los van elkaar.