Tasbeugels

Tasbeugels 

Zilveren tasbeugels, beursbeugels en zilveren tashaken, een groot verzamelgebied

Tassen met zilveren beugels kwamen rond 1670 in Nederland in gebruik. De zilveren tasbeugels werden op de rok aan een tashaak gedragen en waren een waar pronkstuk. Zilversmeden gebruikten een grote verscheidenheid aan vormen en versieringen voor deze fraai zilveren tasbeugels. Vaak is aan de vorm en versieringen de provincie of plaats af te lezen; zilveren tasbeugels met gegraveerde papegaaien uit Schoonhoven, rijke gedreven beugels uit Friesland en de zware gegoten beeldjesbeugels uit Amsterdam. Deze antieke vormen zijn tot het helft van de 19e eeuw in de mode gebleven daarna kwamen er nieuwe vormen.

Schrijf je in en blijf op de hoogte van de nieuwste tasbeugels!

per pagina
Toont 1 - 24 van de 54 items
  Toont 1 - 24 van de 54 items

  De verzameling

  Het verzamelen van zilveren tasjes en of beursjes wordt op vele verschillende gronden gedaan, men spaart op zilvermerken, bijzondere kralentassen of om de grote diversiteit aan beugels. 

  De sluiting van de zilveren beugel vertelt de leeftijd

  In de 18e en vroeg 19e eeuw hadden de grote tasbeugels een knop voorop, door die knop naar bedenden te drukken ging de tas open. Karakteristiek aan deze beugels is dat ze alleen aan de voorzijde bewerkt waren, ze werden immers toch met de haak voor de rok gedragen waardoor niemand de achterzijde zag. Zilveren beursbeugels uit die tijd hadden aan beide buitenzijden. zijkanten een knopje, wanneer je deze indrukte ging de beurs open. Vanaf circa 1820 kwamen er beursbeugeltjes met een klein knopje bovenop de beugel waarmee het beursje geopend kon worden. De twintigste eeuwse zilveren beugels, groot en klein, hadden een sluiting bovenop de beugel bestaande uit twee elkaar omstrengelende pootjes met een knopje.

  Natuurlijk zorgen al deze tasjes en beursjes tezamen voor een prachtige collectie die samen op te hangen zijn als een schilderij aan de wand!

  Bekijk ook:

  Onze collectie zilveren malienkolder tasjes

  de collectie zilveren tashaken