Geboortelepels

Geboortelepels 

Zilveren geboortelepel, een blijvend kraamcadeau

Een zilveren geboortelepel is een geliefd kraamcadeau dat een eeuwenoude traditie voortzet. Het blijft onverminderd populair om bij de geboorte van een kind een bijzondere zilveren lepel te schenken. Deze lepel dient als een prachtig aandenken aan deze bijzondere gebeurtenis. Zilveren geboortelepels zijn verkrijgbaar met diverse bekroningen, zoals een ooievaar, een paard, een boot, een koe, een melkmeisje of een wijze uil.

Het schenken van een geboortelepel of gelegenheidslepel is een traditie die al sinds oudsher in Nederland bestaat. In de 16e eeuw werden deze lepels nog daadwerkelijk gebruikt om mee te eten. Vanaf de 17e eeuw groeiden ze echter uit tot ware pronkstukken die in pronkkasten werden tentoongesteld, als een blijvende herinnering. Vaak schonken grootouders, peetouders en andere betrokkenen de zilveren lepel aan de pasgeboren baby.

per pagina
Toont 1 - 24 van de 37 items
    Toont 1 - 24 van de 37 items

    De boeiende geschiedenis van de geboortelepel

    Het cadeau geven van een zilveren geboortelepel bij een geboorte is een eeuwenoude traditie die teruggaat tot de oudheid. Het is een gebaar van liefde, zegen en welvaart voor de pasgeborene. Deze traditie is vooral wijdverbreid in Europese culturen, waar zilver lange tijd een symbool van rijkdom en prestige is geweest.

    De zilveren geboortelepel is meer dan alleen een functioneel gebruiksvoorwerp. Het heeft een symbolische betekenis en vertegenwoordigt de hoop en goede wensen die ouders hebben voor de toekomst van hun kind. Door het geven van een zilveren lepel wordt de pasgeborene een lang leven, welvaart en geluk toegewenst.

    In vroegere tijden werd de zilveren geboortelepel vaak met de hand gemaakt door ambachtslieden, die vakmanschap en precisie in elk detail staken. Het was een bewijs van de hoogwaardige vaardigheden van de zilversmid en een teken van de status en het welzijn van de familie die het cadeau gaf.

    Naast zijn symbolische waarde werd de geboortelepel ook als een praktisch geschenk beschouwd. Het diende als een functioneel voorwerp voor de baby om mee te eten en werd vaak bewaard als een dierbaar familiestuk, dat van generatie op generatie werd doorgegeven. Het was een manier om familiegeschiedenis en tradities voort te zetten en om een emotionele band tussen de verschillende generaties te creëren.

    Hoewel de traditie van het geven van een zilveren geboortelepel in de loop der jaren is geëvolueerd, blijft het een geliefd geschenk bij geboorten. Tegenwoordig worden zilveren geboortelepels vaak versierd met symbolische gravures, zoals namen, geboortedata of symbolen die de persoonlijkheid van de baby weerspiegelen. Dit voegt een persoonlijk tintje toe aan het geschenk en maakt het nog waardevoller voor de familie.

    De zilveren geboortelepel is dus niet alleen een kostbaar bezit, maar ook een symbool van traditie, erfgoed en liefde. Het vertegenwoordigt de blijvende band tussen ouders en kind en wordt gekoesterd als een dierbaar aandenken aan een speciale gelegenheid in het leven van een familie.

    Verschillende vormen geboortelepels

    De vorm van de geboortelepel is ook niet echt geschikt om mee te eten, de brede dubbel gestorste steel valt niet lekker in de hand en de bak is stomp van vorm. De versiering van de lepels vindt je altijd als bekroning op de steel. Deze bekroningen zijn er in vele verschillende soorten zoals:

    • schepen zoals de zeilboot, de botter en het skûtsje 
    • karren zoals de Friese sjees en de dokterskar
    • symbolische afbeeldingen zoals moederliefde en hoop, geloof en liefde
    • natuurlijk de ooievaar die de baby komt brengen in verschillende vormen
    • Oud Hollandse bekroningen zoals het melkmeisje, de boerin en de boer
    • diverse sierfiguren zoals de wijze uil, de koe, de reiger, paard en kievit
    • en er worden ook moderne lepels ontworpen en gemaakt zoals de dansende ooievaar en het schip 

    Zilveren geboortelepels, Nederlands handwerk

    Al deze zilveren lepels worden nog steeds door een ambachtelijke zilversmid in Schoonhoven gemaakt met gebruik van de oude mallen. Deze zilversmid is in het bezit van een grote verzameling modellen en mallen van stelen en bekroningen. Deze mallen gebruikt hij om de steel en de bekroning mee te gieten. Dit wordt gedaan via de oude verloren wasmethode. De lepel bakken worden gesmeed en als alle delen klaar zijn worden ze aan elkaar gesoldeerd en met de hand afgewerkt. Hierna gaan de mooie zilveren lepels naar de Nederlandse waarborg van Goud & Zilveren waar ze van zilverkeuren worden voorzien.

    Graveervoorbeeld

    Zilveren gelegenheidslepels graveren

    De zilveren lepels zijn zeer geschikt om aan de achterzijde van de bak te graveren. De gravering wordt op het vlakke gedeelte aan de achterzijde van de bak gegraveerd in regels onder elkaar. Onze graveurs zijn 6 dagen in de week aanwezig en kunnen gelijk aan de slag. Heeft u nog vragen over de gravering neem dan contact met ons op via de live chat, e-mail info@zilver.nl of via de telefoon 020-4033653, we helpen u graag. Besteld u op een werkdag voor 15 uur dan wordt deze nog dezelfde dag, inclusief gravering, verzonden.

    Onze graveermachine is niet geschikt om de lepel rondom de bak te graveren.

    Natuurlijk pakken we het mooie kraamcadeau graag mooi in

    Tijdens het bestellen komt u in de winkelwagen onze gratis inpakservice tegen. In dit veld kunt u zelf het inpakpapier kiezen en eventueel een felicitatiekaartje aanvinken. Natuurlijk maken wij er nog een mooie strik omheen. 

    Wilt u de zilveren geboortelepel komen bekijken

    Natuurlijk bent u ook van harte welkom in onze gezellige zilverwinkel te Broek in Waterland. Wij ontvangen u graag met een kopje koffie of thee en kunnen u de complet collectie van de webshop laten zien.

    Bekijk ook onze mooie collectie rammelaars

    of de collectie tandendoosjes

    Wilt u meer lezen over de traditie van de gelegenheidslepel lees dan in ons blog;

    Een zilveren lepel, ter gelegenheid van ....?