17e en 18e eeuws tafelzilver

17e en 18e eeuws tafelzilver 

Antiek zilver bestek uit de 17e en 18e eeuw

In deze groep vindt u bestekdelen en schepwerk welke minstens 200 jaar oud zijn. Prachtig tafelzilver met gildenkeuren uit steden met vele zilversmeden onder andere: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Schoonhoven, Eindhoven en Groningen maar ook uit plaatsen die niet zoveel voorkomen zoals: Den Bosch, Zierikzee, Breda, Deventer, Middelburg en Zwolle. Prachtig zilver bestek om mee te gebruiken maar ook om te verzamelen om de keuren.

per pagina
Toont 25 - 30 van de 30 items
    Toont 25 - 30 van de 30 items

    Nederlands tafelzilver

    Een aantal feiten over tafelzilver onder elkaar:

    • Een zilveren couvert bestaat van oudsher uit een zilveren lepel met een zilveren vork 
    • Zilveren dinercouverts komen meer voor dan zilveren dessertcouverts
    • Oude zilveren messen hebben vaak de tand des tijds niet doorstaan doordat de oude vulling met hars niet bestand is tegen het ons hete water.
    • Er worden pas qua model bijpassende messen bij couverts gemaakt vanaf ongeveer 1900.
    • De eerste Hollands zilveren viscouverts worden gemaakt rond 1890. 
    • De eerste zilveren aardappellepels worden gemaakt rond 1910, komt u een exemplaar tegen van voor die tijd, pas dan goed op!
    • Zilveren bestekdelen met beschadigde of geknipte tanden hebben alleen nog zilver- of gevoelswaarde. 
    • Het grootste assortiment in zilver schepwerk wordt gemaakt rond 1925 tot 1940.
    • Overweegt u de aankoop van een zilveren bestek laat u dan adviseren door een kenner en/of vakman. 
    • Antiek met de hand gesmeed tafelzilver is goedkoper dan machinaal gemaakt nieuw zilver
    • Nederlands zilver bestek is gemaakt in 2e gehalte zilver met enkel uitzonderingen in 1e gehalte zilver
    • Zilver bestek geleid de warmte waardoor het zo fijn is om met zilver te eten

    Onderhoudstips voor uw tafelzilver

    Een zilver bestek is een waardevol bezit. Bij goede zorg en goed gebruik zal haar kwaliteit, vakmanschap en ontwerp u vele jaren tafel plezier brengen en kan het generaties lang meegaan. Om de kwaliteit van het tafelzilver te behouden is het belangrijk om het zilver netjes te behandelen en te onderhouden.

    U kunt hier alles lezen over hoe u de producten op hun mooist houdt.

    Handafwas:  na gebruik het bestek direct afwassen of laten weken in heet water met een mild afwasmiddel. Daarna het bestek afspoelen in schoon lauw water en afdrogen met een zachte doek. Gebruik nooit staalwol, een schuurspons of andere schuurmiddelen.

    Vaatwas : uw zilveren bestek is geschikt voor het reinigen in de vaatwasmachine, maar pas op met teveel agressief vaatwasmiddel en laat het bestek niet te lang in de vochtige vaatwasmachine staan want dan drogen de druppels lelijk op, op uw bestek.

    Oude zilveren messen kunnen NIET in de vaatwasser, deze heften zijn nog met hars vastgezet en kunnen loslaten en omhoogschuiven door de warmte in de vaatwasser. Plaats mes lemmet, lepelbak en vork spiegel altijd naar boven gericht, dus heften naar beneden, zodat het bestek beter gereinigd wordt en het spoelwater beter kan aflopen. Zilver bestek kan beter niet in aanraking komen met roestvrijstaal en aluminium; dit kan vlekken veroorzaken op het zilver. Plaats bestek van andere materiaalsoorten in een apart vak van uw bestekkorf.

    Poetsen: hoe vaker u, uw tafelzilver gebruikt hoe minder u hoeft te poetsen! Af en toe poetsen met een zachte doek met het zilverpoets middel Flint of Flintoline laat uw zilver er weer als nieuw uitzien.

    Geniet van uw zilveren bestek, eet er mee en geniet van het handwerk, de schoonheid, generatie's lang!

    Kijk en lees ook in ons Blog, onze Kennisbank en in de keurendatabase alles over antiek zilver, zilverkeuren en veel meer

    Bekijk ook onze collectie:

    Eten & drinken

    Antiek zilveren tafelaankleding