Antiek zilver bestek

Antiek zilver bestek 

Niets zo mooi als een tafel gedekt met antiek zilver bestek!

Zoals u waarschijnlijk wel weet zijn wij liefhebbers van tafelzilver. Al ruim 33 jaar zijn wij dagelijks bezig met het selecteren, inkopen en verkopen van tafelzilver in alle modellen die Nederlandse zilversmeden hebben gemaakt. Het belangrijkste bij de aanschaf van oud tafelzilver is de kwaliteit, vooral de tanden van de vorken, deze zijn namelijk het meest aan slijtage onderhevig, ze moeten van originele lengte en dikte zijn. Nederlands tafelzilver uit alle perioden, alles in uitstekende staat vindt u bij ons. Nooit had u zoveel keus in antiek zilver bestek!

per pagina
Toont 433 - 456 van de 988 items
    Toont 433 - 456 van de 988 items

    Natuurlijk bent u ook van harte welkom in onze winkel om de collectie op uw gemak te bekijken.

    In de 16e en vroege 17e eeuw bracht iedereen zijn eigen bestek mee als hij voor een diner uitgenodigd was. De vork raakte pas in het midden van de 17e eeuw in Frankrijk in de mode waarna hij ook in Nederland langzaam ingeburgerd raakte. Aan het begin van de 18e eeuw werd het gebruikelijk dat de gastheer voldoende couverts voor zijn gasten in huis had.

    In de 18e eeuw kwamen er ook opscheplepels zoals brijlepels en soepdienlepels op tafel. Er werden strooilepels voor suiker gemaakt waarmee suiker over het dessert gestrooid kon worden. Beenmerg was in die tijd ook een delicatesse en om het uit te lepelen werden er door zilversmeden zilveren mergboren gemaakt. Sommige met aan beide zijde een boor andere met een handvat en boor. Ook voor de thee en koffie waren er speciale lepels waaronder om de thee uit de theebus te scheppen: de theeschep, voor de suiker een suikerschepjes en koffielepels en theelepels.

    Zoveel keuze in zilver schepwerk

    Naarmate de tijd verstreek werd de keuze in zilver schepwerk steeds groter. Er kwamen opscheplepels voor vis, de visschep bestond uit een zilveren handvat met een fraai opengewerkt opschep blad. Ook de zilveren bowl- en punchlepels werden veel gemaakt en gebruikt in het tweede deel van de 18e eeuw.

    In de 19e eeuw kwam er een kleinere maat brijlepel, de groentelepel. Ook de taartschep deed zijn intrede, net als de pasteischep, natfruitlepel en de broodvork. Bij de zilveren couverts worden messen gemaakt met zilveren heften in model pistool of met een ribpatroon. In het derde kwart van de 19e eeuw worden er in Nederland voor het eerst messen gemaakt in het model wat paste bij de lepels en vorken. Rond 1900 gaan Nederlandse zilversmeden ook viscouverts maken en voor buffetjes twee kleinere maten viscouverts, de hors d'oeuvre couvertjes.

    Aan het begin van de 20ste eeuw komt dan de grootste bloeiperiode voor zilver bestek en schepwerk in Nederland. De keuze in schepwerk is reuze, voor ieder gerechtje wordt een schep bedacht in het model wat past bij een complete cassette. Er worden cassette's gemaakt met soms wel 300 delen.

    Zilver bestekmodellen

    De bestekmodellen Haags lofje, Hollands glad, rondfilet, antiek filet, parelrand en puntfilet worden al ruim 100 jaar door Nederlandse zilversmeden gemaakt en vallen nog altijd in de smaak. Maar er zijn ook bestekmodellen ontworpen in stijlen die pasten bij het tijdsbeeld. Cassettes in neo stijlen, Art Nouveau stijl modellen en strakke Art deco modellen en na de tweede wereld oorlog strakke modellen.

    Nederlands tafelzilver

    In Nederland is in de afgelopen eeuwen heel veel prachtig tafelzilver gemaakt, de keuze is reuze en zo mooi!

    Een aantal feiten over tafelzilver onder elkaar:

    -Een zilveren couvert bestaat van oudsher uit een zilveren lepel met een zilveren vork

    -Zilveren dinercouverts komen meer voor dan zilveren dessertcouverts.

    -Oude zilveren messen hebben vaak de tand des tijds niet doorstaan doordat de oude vulling met hars niet bestand is tegen het ons hete water.

    -Er worden pas qua model bijpassende messen bij couverts gemaakt vanaf ongeveer 1900.

    -De eerste Hollands zilveren viscouverts worden gemaakt rond 1890.

    -De eerste zilveren aardappellepels worden gemaakt rond 1910, komt u een exemplaar tegen van voor die tijd, pas dan goed op!

    -Zilveren bestekdelen met beschadigde of geknipte tanden hebben alleen nog zilver- of gevoelswaarde.

    -Het grootste assortiment in zilver schepwerk wordt gemaakt rond 1915 tot 1940.

    -Overweegt u de aankoop van een zilveren bestek laat u dan adviseren door een kenner en/of vakman. 

    Onderhoudstips voor uw tafelzilver

    Een zilver bestek is een waardevol bezit. Bij goede zorg en goed gebruik zal haar kwaliteit, vakmanschap en ontwerp u vele jaren veel tafel plezier brengen en kan het generaties lang meegaan. Om de kwaliteit van de producten te behouden is het belangrijk om het zilver netjes te behandelen en te onderhouden. U kunt hier alles lezen over hoe u de producten op hun mooist houdt.

    • Handafwas Na het gebruik het bestek direct afwassen of laten weken in heet water met een mild afwasmiddel. Daarna het bestek afspoelen in schoon lauw water en afdrogen met een zachte doek. Gebruik nooit staalwol, een schuurspons of andere schuurmiddelen.
    • Vaatwas Uw zilveren bestek is geschikt voor het reinigen in de vaatwasmachine, maar pas op met teveel agressief vaatwasmiddel en laat het bestek niet te lang in de vochtige vaatwasmachine staan want dan drogen de druppels lelijk op, op uw bestek. Oude zilveren messen kunnen NIET in de vaatwasser deze heften zijn nog met hars vastgezet en kunnen loslaten en omhoogschuiven door de warmte in de vaatwasser. Plaats meslemmet, lepelbak en vorkspiegel altijd naar boven gericht, dus heften naar beneden, zodat het bestek beter gereinigd wordt en het spoelwater beter kan aflopen. Zilver bestek kan beter niet in aanraking komen met roestvrijstaal en aluminium; dit kan vlekken veroorzaken op het zilver. Plaats bestek van andere materiaalsoorten in een apart vak van uw bestekkorf. Poetsen

    Hoe vaker u, uw tafelzilver gebruikt hoe minder u hoeft te poetsen! Af en toe poetsen met een zachte doek met het zilverpoets middel Flint of Flintoline laat uw zilver er weer als nieuw uitzien.

    Bekijk ook onze collectie:

    Divers zilver schepwerk