Zilveren botermesjes

Zilveren botermesjes 

Zilveren botermesjes en boterspatels

Naast kaas is boter altijd een belangrijk zuivelproduct geweest in Nederland. Boter werd eeuwenlang gemaakt voor eigen gebruik op de boerderij of om te verhandelen als ruilmiddel. Het bereiden van de boter was zwaar werk. De melk werd in karntonnen met een stok met spatel heen en weer geschud. Door de juiste beweging scheidt het vet zich van de melk en ontstaat er karnemelk en boter.

Door de economische groei halverwege de 19e eeuw steeg de vraag naar boter. De komst van de zuivelfabrieken rond 1880 maakten de boterproductie veel makkelijker en sneller. Mooi bonken verse boter kwamen op de gedekte tafels waarvoor de zilversmeden fraaie zilveren botermessen en zilveren boterspatels maakten die in de loop der tijd kleiner werden naarmate de porties boter aan tafel slonken

Zilveren kruidenbotermesjes

Wanneer voor het eerst kruidenboter werd geserveerd weten we niet maar de eerste zilveren kruidenbotermesjes werden rond 1910 gemaakt. Vanaf ongeveer 1925 worden er kruidenbotermesjes gemaakt in bestekmodellen. Zilveren kruidenbotermesjes zijn een verkleinde uitvoering van een botermesje.

per pagina
Toont 1 - 24 van de 30 items
    Toont 1 - 24 van de 30 items