Zilveren mergboren

Zilveren mergboren 

Het eten van merg, het zachte binnenste gedeelte van een bot, vond men vroeger een lekkernij.

Merg is een glibberig vet, goed voor meer dan 500 kilocalorieen per ons! In Nederland wordt merg bijna alleen nog maar gebruikt voor het maken van bouillon maar de Fransen weten er nog steeds lekkere gerechten mee te maken. Een mergboor werd gebruikt om het merg aan tafel uit het bot te halen. 

Zilveren mergboren uit 3 eeuwen

Mergboren zijn rechte, smalle scheppen met aan de ene zijde een smalle en aan de andere zijde een bredere boor. In de 18e eeuw zijn de boren bijna altijd dubbelzijdig. In de 19e eeuw worden er ook mergboren gemaakt met een enkele boor geheel van zilver of met een agaten of benen handvat. In het eerste kwart van de 20ste eeuw werden er mergboren gemaakt met heften in de bekende bestekmodellen. Door de grote verscheidenheid is het een interessant verzamelobject.
Toont 1 - 5 van de 5 items
    Toont 1 - 5 van de 5 items