Zilveren tangen

Zilveren tangen 

Zilver dienbestek in de vorm van een tang

Antieke zilveren slatangen, suikertangen, aspergetangen, komkommertangen, kandijtangen en sandwichtangen. Prachtige stukken antiek zilver gemaakt in 3 eeuwen. Vanaf de 18e eeuw nam de keuze in zilver schepwerk toe men werd zich meer bewust van de hygiëne. Er werd zilver dienbestek bedacht voor bijna ieder gerecht. De vormgeving en de versieringen laten veelal direct de periode en stijl zien waarin het schepwerk is gemaakt. Door de eeuwen heen veranderden de eetgewoonten en dus ook het schepwerk wat dit een heel interessant verzamelgebied maakt.

Zilveren klontjestangen, suikertangen, kandijtangen

Thee en koffie werden vroeger heel sterk geserveerd en werden met veel suiker gedronken. Suiker was in de 18e eeuw een luxe product, alleen betaalbaar voor de adelen en rijken, het werd dan ook chique gepresenteerd. Het kwam op tafel in een zilveren kandijbakje of op een kandijtafeltje met daarbij een zilver suikertangetje om het brokje suiker mee op te serveren. Het tangmodel had een soort pincetvorm met bakken in lepelvorm, later kwamen deze ook voor met klauwpootjes. Deze pincetvorm suikertang is er in vele lengtes, de kortere voor in het suikerbakje en de langere waarschijnlijk voor in de veel diepere suikervaas. Klontjestangen maakten in de 19e eeuw ook vaak deel uit van een compleet theegarnituur bestaande uit theelepeltjes en een suiker- en theeschepje. Aan het begin van de 20ste eeuw gingen zilversmeden ook suikertangen maken in modellen die pasten bij bekende bestekmodellen en werden ze onderdeel van complete cassettes.

Bekijk ook onze collectie: zilveren aspergescheppen, zilveren druivenscharenzilveren gembercouverts

Toont 1 - 13 van de 13 items
  Toont 1 - 13 van de 13 items

  Antieke zilveren slatangen en komkommertangen

  Al vroeg in de 19e eeuw werden er slatangen gemaakt, de sla werd zonder dressing op tafel gezet en met het slabestek opgeschept. Op het bord maakte men de sla aan met de flesjes en strooiers uit het olie & azijnstel. De zilveren slatangen zijn er in schaarvorm en in knijpvorm. De slatang bestaat altijd uit een zilveren slalepel en een slavork die met elkaar verbonden zijn. Slatangen zijn er in drie vormen: de vroegste tangen bestaan meestal uit twee lossen delen die aan de zijkant aan de bovenzijde over een knop geschoven worden om ze bij elkaar te houden.

  zilveren slatang empire zilver.nlantieke zilveren slabestek bij Zilver.nlEmpire zilveren slatang bij Zilver.nl

  Bij een andere uitvoering worden de twee delen aan de bovenzijde bij elkaar gehouden waarna er een knop overheen gedraaid kan worden.

  Biedermeier zilveren slatang bij Zilver.nl

  De laatste versie is de slaschaar die halverwege een schroef heeft die de delen bijeen houdt.

  Antieke zilveren slaschaar bij Zilver.nl

  De zilveren komkommertang werd gemaakt voor komkommersla op te dienen, de tang lijkt op de slatang maar is een stuk kleiner.

  Zilveren suikertangen en sardinetangen

  De model keuze voor andere tangen zoals suikertangen en sardinetangen was reuze. Zilveren klontjestangen met grijpertjes in de vorm van pootjes of in de vorm van twee lepeltjes. Sardines moesten met 'zachte' tang gepakt worden anders viel het poreuze visje uit elkaar. De grijpers van de sardinetangetjes zijn vaak dichte 'visjes'.

  Zilveren suikertangen en sardinetangen, luxe opschepwerk Zilver.nl

  Zilveren suikertangen en sardinetangen uit een oude verkoopcatalogus van J.A.A. Gerritsen

  Wilt u meer lezen over antiek zilver schepwerk: 

  Antiek zilver schepwerk, recepten en kookboeken door de eeuwen heen