Zilveren eierlepels

Zilveren eierlepels 

Zilveren eierscheppen, eierlepeltjes en spiegeleischeppen

Eieren worden al langer door mensen gegeten dan kip! Vanaf ongeveer 1880 worden de eerste eierscheppen gemaakt om de gekookte eieren mee op te scheppen. Zilveren lepels met een lange steel uitlopend in de ovale opengewerkte bak om zo het ei zonder het vocht op te kunnen scheppen. Deze scheppen zijn in alle bekende en onbekende Nederlandse bestekmodellen gemaakt tot ongeveer 1930.

Rond 1900 bakt men eieren binnen een ronde vorm en natuurlijk moet er in de 'opdiengekte' die dan heerst een zilveren schep worden gemaakt om deze eieren op te scheppen, de zilveren spiegeleischep doet zijn intrede. Ze zijn gemaakt tot ongeveer 1950 en daarna niet meer.

Toont 1 - 10 van de 10 items
  Toont 1 - 10 van de 10 items

  Een oude verkoopcatalogus met zilver schepwerk om eieren mee op te dienen

  Zilveren eierlepels, eierscheppen en spiegeleischeppen bij Zilver.nl

  Op de bladzijde zilveren eierscheppen met opengewerkte bakken om het vocht weg te laten lopen, het uitzaagwerk in diverse patronen. Zilveren spiegeleischeppen met hun grote ronde gladde bakken met aan kant van de steel een opstaande rand. Tot onze verbazing ook zilveren eierlepeltjes, op theelepels lijkende lepeltjes maar met een stompe bak. Het eten van eieren met zilveren lepeltjes is niet fijn, het geeft aan het ei een hele vieze smaak, voor zover wij wisten waren eierlepeltjes altijd van been of parelmoer.

  Maar het staat toch echt in de omschrijving, pagina 15 eierlepeltjes!

  Omschrijving van het zilver bestek in de catalogus bij Zilver.nl

  In het boek 'Twee eeuwen tafelzilver, de Amsterdamse zilversmeden Helweg, vertelt de schrijver, de Heer Barend J. van Benthem dat eierlepeltjes al in de 19e eeuw werden gemaakt met een gewicht van ongeveer 15 gram per stuk. Helaas staat er geen afbeelding bij. We weten niet precies hoe deze antieke eierlepeltjes eruit zagen waardoor we ze waarschijnlijk als theelepels zien.

  In een latere verkoopcatalogus van Gerritsen & Van Kempen worden de eierscheppen eierkooklepels genoemd

  zilveren eierkooklepels bij Zilver.nlZilveren eierlepels van Gerritsen & Van kempen bij Zilver.nl

  Zilveren eierkooklepels uit de verkoopcatalogus van Van Kempen