Antieke camee sieraden

Antieke camee sieraden 

Er zijn 7 producten

Antieke sieraden bezet met een camee, zilver.nl

Er is een charmante legende over een man afkomstig uit de Golf van Napels die ter nagedachtenis aan zijn geliefde vrouw, haar beeltenis begon te graveren op een zeeschelp. De 'camee' was geboren en houdt nog steeds haar charme.

Al eeuwen worden er sieraden gemaakt met cameeën gesneden uit schelpen en edelstenen. Charmante damesportretten maar ook strijders en bekende mensen uit de geschiedenis.

Voor meer informatie over de geschiedenis van de camee leest u verder onderaan de bladzijde.

Toont 1 - 7 van de 7 items
Toont 1 - 7 van de 7 items

De geschiedenis van de camee sieraden

Gouden en zilveren juwelen bezet met cameeën behoren tot de oudste sieraadvormen ter wereld. Al in de Oudheid werden in Mesopotamië stenen bewerkt. Met de meest eenvoudige hulpmiddelen, dikwijls niet veel meer dan een met de hand bewerkte draaiboor, enigszins te vergelijken met de latere tandartsboor, werden voorstellingen in een steen aangebracht. Een verdiepte afbeelding, vergelijkbaar met het wapen in een zegelring, noemen we een “intaglio” (spreek uit “intaljo”), van het Italiaanse woord voor snijden. Een uitwendige voorstelling heet een “camée”. Deze benaming heeft een interessante oorsprong, Het is mogelijk dat het afstamt van het Arabische “qamaa’il”, dat bloemknop betekent. Hierbij wordt dus de vergelijking gemaakt met een ontluikende, of bloeiende steen. Het is ook mogelijk dat de oorsprong gezocht moet worden in het Perzische “chumahan”, dat agaat betekent. De eerste cameeën werden dan ook in stenen gesneden die uit meerdere kleurlagen bestonden, waardoor een reliëfwerking werd verkregen. Hoe meer kleurlagen, des te meer effect de camée kon hebben, inclusief schaduwwerking. In de loop van de geschiedenis werd gezocht naar andere , dikwijls makkelijker te bewerken en dus goedkopere materialen, zoals schelpen. Schelpen bestaan dikwijls ook uit verschillende kleurlagen. Maar uiteindelijk werd ook Wedgwood aardewerk, lavasteen, koraal en zelfs glas gebruikt. Zelfs recentere cameeën, dikwijls machinaal vervaardigd, tonen nog steeds het resultaat van één van de moeilijkste versieringstechnieken in de juwelengeschiedenis. Het is dan ook niet gek dat de mode voor cameeën regelmatig terugkeert. Dat was gedurende de zestiende eeuw, dankzij de interesse in de Klassieke Oudheid, tijdens het Empire dankzij de veldtochtin 1796 van Napoleon naar Italië en tegenwoordig dankzij de groeiende interesse in romantiek en de verhalen uit het verleden.